Avainsanat

, , , , , , , ,

Sähköautojen latauspisteitä on Norjassa paljon, ja taajamissa sähköautoilla on vapaa pysäköinti. Kuva: Bloomberg, via autonews.com.

Sähköautojen latauspisteitä on Norjassa paljon, ja taajamissa sähköautoilla on vapaa pysäköinti. Kuva: Bloomberg, via autonews.com.

Norja on väkiluvultaan pieni maailman valtioiden joukossa, mutta tieliikenteen ympäristöystävällisyydessä ja ilmastonmuutosta vastaan käytävässä kamppailussa vuonojen maa on todellinen mahtitekijä. Saastuttamattomien sähköautojen suosiminen on ollut Norjan ympäristöpolitiikan johtotähtenä jo pitkään, ja joulukuun 2016 puolivälissä maa saavutti uuden virstanpylvään: Norjassa rekisteröityjen sähköautojen lukumäärä on ylittänyt 100 000 ajoneuvon rajan. Tätä nykyä Norjan teillä liikennöivistä autoista kolme prosenttia ovat täysin päästöttömiä sähköautoja. Eikä sähköistäminen suinkaan tähän lopu. Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä Norjassa on rekisteröitynä ainakin 400 000 sähköautoa.

Sähköautojen yleistyminen on saavutettu Norjan hallitusten määrätietoisilla, päästötöntä liikennettä suosivilla toimenpiteillä. Norjassa uusien sähköautojen ostajille on myönnetty alennuksia sekä merkittäviä alennuksia ajoneuvoverosta ja liikevaihtoverosta, ja lisäksi sähköautot/sähköautoilijat saavat nauttia maksuttomuudesta maan lukuisilla maksullisilla tulliteillä ja vesistöjä ylittävillä lautoilla. Taajamissa sähköautojen pysäköinti on maksutonta. Liikenteen sujuvuudessa sähköautoilla on merkittävä etu, sillä näillä on lupa käyttää bussi- ja joukkoliikennekaistoja. Edut koskevat myös yritysautoja, joiden verotus on puolta halvempaa kuin polttomoottorilla varustettujen autojen verotus. Huomattavilla valtion rahallisilla tukitoimilla ja myönteisellä lupapolitiikalla on päästy tilanteeseen, jossa jopa viidesosa autojen uusrekisteröinneistä on sähköautoja. Muualla vastaava osuus on useimmin korkeintaan yhden prosentin luokkaa.

Päästöttömän liikenteen suosimisella Norja aikoo täyttää kunnianhimoisen lupauksensa, jonka mukaan maassa kielletään fossiilisia polttoaineita käyttävät ajoneuvot vuoteen 2025 mennessä (electrek.co, 13.12.2016; https://electrek.co/2016/12/13/norway-all-electric-vehicles-100000/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Norja on edelläkävijä päästöttömässä autoilussa. Tiedebasaari 6.1.2016; https://tiedebasaari.com/2016/01/06

Norjan miljardi-investointi kehittää ”polkupyörien supervaltateiden” verkoston yhdeksään kaupunkiin. Tiedebasaari 9.3.2016; https://tiedebasaari.com/2016/03/09

Mainokset