Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Océane TGV-junien huippunopeus 320 km/h

Océane-luotijunat nostavat Ranskan rautatiet uudelle tasolle. Kuva: Railjournal.com.

Océane-luotijunat nostavat Ranskan rautatiet uudelle tasolle. Kuva: Railjournal.com.

Junat haastavat yhä tehokkaammin lentoliikennettä keskipitkillä, joidenkin satojen kilometrien etäisyyksillä. Japanin ja Kiinan huippunopeat, parhaimmillaan lähes 500 kilometriä tunnissa etenevät luotijunat ovat edelläkävijöitä, mutta kyllä vauhtia riittää eurooppalaisillakin raiteilla. Ranskan TGV-luotijunat ovat olleet tähänkin saakka nopeita, mutta vast’ikään käyttöön otettu luotijunien uusi sukupolvi on merkittävästi edeltäjiään parempi. 13.12.2016 aamulla Pariisin Montparnassen asemalta kohti Bordeauxin päärautatieasemaa lähtenyt Océane -luotijuna taittoi aikaisemmin 194 minuuttia kestäneen matkan 124 minuutissa. Uuden junatyypin huippunopeus on 320 kilometriä tunnissa. Yli tunnin ajansäästön uskotaan tuovan tälle kahden suurkaupungin väliselle osuudelle yli kaksi miljoonaa uutta matkustajaa vuosittain. Suurten matkustajamäärien palvelu onnistuu nopeaan tahtiin uusittavan junakaluston avulla. Ratayhteyksiä hallinnoiva SNCF hankkii kaikkiaan 40 uuden ajan Océane-luotijunaa vuoteen 2019 mennessä. Junakaluston uusimiseen ja rataosuuksien parantamiseen investoidaan 1.2 miljardia euroa.

Uusissa luotijunissa on kussakin 556 matkustajapaikkaa, ja vaunut ovat mukavuudeltaan alan huippua. Istuimissa ja käytävillä on entistä enemmän tilaa, jokainen paikka on varustettu nykyajan vaatimusten mukaisella langattomilla, ilmaisilla datayhteyksillä, ja lisäksi on huomioitu esimerkiksi pyörätuolimatkustajien ja muiden eriysiryhmien tarpeet entistä paremmin SNCF lupaa. Kun koko kalusto on saatu käyttöön Pariisin ja Bordeauxin välillä liikennöi päivittäin 33 edestakaista luotijunavuoroa. Uudet Océane-junat otetaan käyttöön myös muilla Ranskan rautateiden tärkeimmillä osuuksilla. Pariisi‒Toulouse -yhteys aloitetiin saman aikaan Pariisi‒Bordeaux -vuorojen kanssa (The Local.fr, 13.12.2016; http://www.thelocal.fr/20161213/super-fast-tgv-train-hits-the-rails-slashing-journey-times

Mainokset