Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Lemmikkieläinkauppa on tätä nykyä Intiassa paitsi vilkasta myös määräyksistä vapaata. Lintukauppaa New Delhissä. Kuva: Raj K. Raj, Hindustantimes.com.

Lemmikkieläinkauppa on tätä nykyä Intiassa paitsi vilkasta myös määräyksistä vapaata. Lintukauppaa New Delhissä. Kuva: Raj K. Raj, Hindustantimes.com.

Pienten yksiköiden yritystoimintaan perustuva kaupankäynti on yli 1.3 miljardin asukkaan Intiassa hyvin monimuotoista, eikä yhtenäisiä normeja sen enempää tuotevalikoimista, toimipaikkojen olosuhteista kuin toiminnan harjoittajistakaan tunnu – ainakaan ulkopuolisen sivullisen silmin katsottuna – olevan. Sekasortoon halutan kuitenkin järjestystä kaikilla sektoreilla, ja 16.12.2016 jättivaltion ympäristöministeriö julkisti yksityiskohtaiset ohjeet ja määräykset lemmikkieläimiä myyvillä kaupoille ja yrittäjille. Tähän saakka lemmikkikauppa on ollut vapaata ja sääntelemätöntä, ja väärinkäytöksistä sekä vakavistakin eläinsuojelurikkomuksia ja eläinrääkkäyksistä kerrotaan uutisissa toistuvasti.

Uusien säädösten voimaan tullessa kaikkien lemmikkieläimiä myyvien tai välittävien on tehtävä ennakkoilmoitus viranomaisille, ja toiminnan käynnistäminen edellyttää tarkoin määriteltyä tarkastusta niin harjoittajien osalta. Tarkastus on ennakkoon tilattava kunkin osavaltion eläinsuojelusta vastaavalta viranomaiselta, eläinlääkäriltä, ja sanansa sanottavana on myös eläinsuojelujärjestön edustajalla. Ja määräykset on laadittu myös käytännössä noudatettaviksi. ”Minkäänlaisia rikkomuksia ei sallita, ja lain rikkojille langetetaan ankarat rangaistukset”, julisti Intian ympäristö- metsä- ja ilmastonmuutosasioista vastaava ministeri Anil Madhav Dave Prevention of Cruelty to Animals (Pet Shops) Rules, 2016 -lakiluonnosta esitellessään.

Uusissa, valtakunnallisissa normeissa määrätään muun muassa vähimmäistila kaupan pidettäville linnuille, kissoille, koirille, kaneille, marsuille, hamstereille, rotille ja hiirille. Lemmikkikauppaa harjoittavien on jatkossa raportoitava osavaltion eläinsuojeluviranomaiselle vuosittain myytyjen, välitettyjen, vaihdettujen tai lahjoitettujen sekä näyttelyissä esillä olleiden eläinten lukumäärät (Business Standard, 16.12.2016; http://www.business-standard.com/article/news-ians/draft-notification-to-regulate-pet-shops-announced-116121601337_1.html

Mainokset