Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Silminnäkijähavaintoja jopa yli 30 metriä korkeista aalloista

Valtamerissä aaltojen korkeudet nousevat jopa yli 30-metrisiksi, mutta suurimmista aalloista ei ole varmennettuja mittaustuloksia. Kuva: Bureau of Ocean Energy management, boem.gov.

Valtamerissä aaltojen korkeudet voivat nousta jopa yli 30-metrisiksi, mutta suurimmista aalloista ei ole varmennettuja mittaustuloksia. Kuva: Bureau of Ocean Energy Management, boem.gov.

Pohjois-Atlantti on maapallon myrskyisintä aluetta, jolla on tavattu – ja mitattu – suurimmat aaltojen korkeudet. Tarkalla virallisella mittauspoijulla määritelty aallonkorkeuden ennätys on Maailman Ilmatieteen järjestön (World Meteorological Organization) 13.12.2016 vahvistaman varmistuksen jälkeen 19 metriä. Mittaustulos on jo varsin vanha, sillä havainto tehtiin Islannin ja Britannian välisellä pohjoisen Atlantin alueella (sijaintipaikalla noin 59oN, 11o W) 4.2.2013 riehuneen myrskyn aikana. Tuolloin mittauspoijun rekisteröimän 10–15 aallon rintaman aaltojen keskikorkeudeksi mitattiin 62.3 jalkaa eli 19 metriä. Tuulen nopeudeksi myrskyn aikana mitattiin 43.8 solmua eli noin 81 kilometriä tunnissa. Edellinen virallisesti mitattu aallonkorkeuden ennätyskorkeus oli vajaan metrin alempi – 18.275 metriä eli  59.96 jalkaa – joka rekisteröitiin sekin Pohjois-Atlantilla joulukuussa 2007 (World Meteological Organization, 13.12.2016; https://public.wmo.int/en/media/press-release/19-meter-wave-sets-new-record-highest-significant-wave-height-measured-buoy

Poijumittauksella varmistettuja aaltoja korkeampikin vesiseinämiä on maailman merillä tavattu, mutta näiden jättiläisaaltojen tarkkoja ulottuvuuksia ei ole voitu varmistaa. Yli 90 tai jopa 100 jalan eli vähintään 30 metrin korkuisia aaltoja on varmasti havaittu hirmumyrskyissä seilanneista laivoista ja myös satelliittien havainnoista. WMO:n rekisteriin näitä ei kuitenkaan kirjata, koska tarkkoja aallon ulottuvuuksia ei ole mitattu vertailukelpoisin menetelmin (Smithsonian Magazine.com,  http://www.smithsonianmag.com/smart-news/sixty-story-wave-sets-new-record-180961468/

Maailman Ilmatieteen järjestön (WMO) viralliset sään ja ilmaston ennätyshavainnot julkaistaan internetsivustossa: https://wmo.asu.edu/

Mainokset