Avainsanat

, , , , , , , ,

Julkisten tilojen tupakointikieltoa valvotaan tarkasti

Pekingiin kesäkuussa 2015 voimaan saatettua julkisten tilojen tupakointikieltoa on mahdotonta olla havaitsematta. Näkyvät kieltomerkinnät Kansallisstadionilla. Kuva: Stringer, Reuters.

Pekingiin kesäkuussa 2015 voimaan saatettua julkisten tilojen tupakointikieltoa on mahdotonta olla havaitsematta. Näkyvät kieltomerkinnät Kansallisstadionilla. Kuva: Stringer, Reuters.

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä ei kannata sytyttää savuketta julkisilla paikoilla – ei sen enempää sisällä kuin ulkosallakaan – joissa tupakointi on lain nojalla ja yleensä selkein merkinnöin osoitettuna kiellettyä. Tupakoinikieltoja on asetettu lukemattomiin paikoihin kaikkialla maailmassa, mutta varsin usein kielto on enemmänkin julkinen kehotus tai suositus kuin todellinen normi, jonka rikkojia myös rangaistaan. Pekingissä koko pääkaupungin alueen kattava julkisten tilojen ja alueiden tupakointikielto astui voimaan kesäkuussa 2015, ja sittemmin kiellon rikkojille on langetettu sakkorangaistuksia. Sakon määrä on yksityishenkilölle 200 juania (27 euroa) ja 10 000 juania (noin 1 400 euroa) julkisten tilojen omistajille, jotka sallivat tupakoinnin sisätiloissa kuten työpaikoilla, ravintoloissa tai huvipaikoissa.

Kiellon voimaan saattamista seuranneiden 1.5 vuoden kuluessa Pekingissä on langetettu tupakointikiellon rikkojille sakkoja kaikkiaan kahden miljoonan juanin (noin 275 000 euron ) edestä. Joulukuun 2016 alkuun mennessä tupakoinnista on sanat sakkoja kaikkiaan 2 719 yksityistä sekä 663 yritystä tai muuta julkisten tilojen omistajaa. Tupakointikiellon valvontaa tehostetaan savunilmaisimien ja valvontakameroiden avulla.

Viimeisimien arvioiden mukaan parinkymmenen miljoonan asukkaan Pekingissä on tätä nykyä noin 4.2 miljoonaa säännöllisesti tupakoivaa., eli noin 23 prosenttia asukkaista tupakoi. Tupakointiaktiivisuuden ja väkiluvun perusteella Pekingin viranomaiset laskevat, että pääkaupungissa noin 10 miljoonaa asukasta joutuu kärsimään passiivisesta tupakoinnista eli muiden henkikoiden savuttelun aiheuttamasta altistumisesta tupakansavulle (China.org.cn, 12.12.2016; http://www.china.org.cn/china/2016-12/08/content_39874033.htm

Mainokset