Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Marras-joulukuussa 2016 Etelä-Koreassa pakkoteurastettiin yli 12 miljoonaa tuotantotilojen lintua uuden tyypin lintuinfluenssan takia. Kuva: financialtribune.com.

Marras-joulukuussa 2016 Etelä-Koreassa pakkoteurastettiin yli 12 miljoonaa tuotantotilojen lintua uuden tyypin lintuinfluenssan takia. Kuva: financialtribune.com.

Maailmanlaajuisiksi ongelmiksi kehittyvät, vuosittain useinakin aaltoina etenevät lintuinfluenssaepidemiat vaativat sekä ihmisten että tuotantoeläinten tarkkaa seurantaa ja maksimaalisia varotoimenpiteitä. Syksyn 2016 aikana H5N8-muodon lintuinfluenssavirus levittäytyi kautta maailman, ja on aiheuttanut myös Euroopassa laajamittaisia siipikarjatilojen lintujen pakkoteurastuksia, jotta tartunnat eivät leviäisi ja muodostaisi mahdollisesti jopa maailmanlaajuista pandemiaa. Uusia lintuinfluenssaviruksen muotoja syntyy odottamatta, mutta valitettavan todennäköisesti niin nyt kuin jatkossakin. Etelä-Koreassa on jouduttu todistamaan uuden tyypin  ja ikävä kyllä aggressiiviseksi osoittautuneen  virusmuodon ilmaantumista, joka on johtanut miljoonien lintujen teurastuksiin.

Aikaisemmin tuntematon lintuinfliuenssaviruksen muoto  H5N6  havaittiin ensi kerran 16.11.2016 Haenamissa, noin 40 kilometriä pääkaupunki Soulista etelään. Täältä virus on levinnyt nopeasti Etelä-Korean eri puolille, ja maan terveys- ja maatalousviranomaiset ovat pakotettuja laajoihin tuotantoeläinten pakkoteurastuksiin. Alle kuukaudessa ensimmäisestä virushavainnosta 9.81 miljoonaa tuotantolintua oli tapettu, ja ainakin 2.53 miljoonan linnun lisäteuratuksia pidettiin välttämättöminä.

Yli 12 miljoonan tuontantolinnun pakkoteurastus on suuri urakka ja taloudellisesti raskas menetys siipikarjatiloille, mutta mitenkään ainutlaatuisia toimenpiteet eivät ole. Vuonna 2014 Etelä-Koreassa jouduttiin pakkoteurastamaan 14 miljoonaa tuotantotilojen lintua silloisen lintuinfluenssaepidemian takia.

Etelä-Koreassa on kaikkiaan (vuoden 2015 lopun tilastojen mukaan) noin 155 miljoonaa kanaa ja lähes 9 miljonaa ankkaa (The Korea Herald, 13.12.2106; http://m.koreaherald.com/view.php?ud=20161213000554

 

Mainokset