Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Piccadilly Circus on Lontoossa paitsi "pakollinen nähtävyys" myös suosittu ja turvallinen kokoontumispaikka. Aukion mainokset ovat värikkäitä jopa pilvisenä päivänä, ilman sähkövaloja. Kuva: Kai Aulio.

Piccadilly Circus on Lontoossa paitsi ”pakollinen nähtävyys” myös suosittu ja turvallinen kokoontumispaikka. Mainokset värittävät aukiota pilvisenäkin päivänä. Kuva: Kai Aulio.

Jokaisen Lontoon-kävijän ”must-listalla” on varmasti käynti – ja mieluusti itsensä valokuvauttaminen tai selfien ottaminen – suurkaupungin keskustan Piccadilly Circus -aukiolla. Paikan ja koko metropolin keskeinen vetovoimatekijä on televisiosta ja elokuvistakin tuttu suurikokoinen ja värikäs Piccadilly Lights -valomainostaulu, jossa maailman tunnetuimmat merkkituotteet ovat olleet näytillä jo reilun vuosisadan ajan. Vuoden 2017 tammikuussa tuo maamerkki kuitenkin sammuu poikkeuksellisen pitkäksi ajaksi – syttyäkseen entistäkin näyttävämpään ja kirkkaampaan kukoistukseen runsaan puolen vuoden uudistustyön jälkeen. Kuudesta erillisestä valopaneelista muodostuva taulu vaihdetaan Euroopan suurimpaan ja tarkkuudeltaan ennen näkemättömään ja energiaa säästävään LED-näyttöön.

Mainostaulun omistava Land Securites -yritys kertoo uuden näytön kooksi 784 neliömetriä – jossa näytön leveys on 44.62 eriä ja korkeus 17.56 meriä. Näytön 4K-tarkkuus on suurempi kuin useimpien kotitalouksien televisioissa ja DVD-laitteissa, ja LED-teknologiana perustuva näyttö toistaa jopa tuhansia miljoonia erilaisia värisävyjä ja tekniikka mahdollistaa paitsi tarkkojen myös nopeiden liikkuvien videokuvien välittämisen ja esittämisen. Uusitulla Piccadilly Lights -näytöllä voidaan vastaisuudessa esittää totutun kaltaisten mainosten lisäksi säätiedotuksia ja -ennustuksia, liikenneraportteja ja -varoituksia, urheilutuloksia, pörssikursseja sekä WiFi-yhteyden välityksellä esimerkiksi Facebook-, Twitter- ja Instagram-aineistoja.

Näyttävimmillään (jo ennen uutta LED-aikakautta) Piccadilly Lights esittäytyy pimeällä. Aukion vetovoimainen nähtävyys on myös silhuettina näkyvä Eros-patsas. Kuva: Kai Aulio.

Näyttävimmillään (jo ennen uutta LED-aikakautta) Piccadilly Lights esittäytyy pimeällä. Aukion vetovoimainen nähtävyys on myös silhuettina näkyvä Eros-patsas. Kuva: Kai Aulio.

Suuri osa uuden supernäytön mainostilasta on jo varattu. Esimerkiksi jo 62 vuotta Piccadilly Circus -aukion maamerkiksikin mielletty Coca Cola -mainos on varmasti esillä jatkosakin, samoin toinen suurta pinta-alaa nykyisin hallussaan pitävä elektroniikkajätti Samsung. Myös muita sopimuksia on mainostilan haltijan mukaan jo solmittu.

Valomainostaulujen vaihto LED-näyttöön on suuri urakka, jonka arvioidaan kestävän vuoden 2017 loppupuolelle saakka. Tauko/pimennys on pisin mainospaikan yli satavuotisessa historiassa. Pimeänä Piccadilly Circus on ollut toisen maailmansodan pimennysvaatimusten aikana sekä yksittäistapauksissa Sir Winston Churchillin hautajaisten aikaan vuonna 1965 sekä Prinsessa Dianan hautajaisten aikaan vuonna 1977, ja lisäksi valotaulu on ollut pimennettynä viime vuosina kautta maailman noudatettavina, energiansäästön ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen teemaan liittyvien Earth Hour -tuntien aikana. Saneerausurakka ei kuitenkaan muuta Piccadilly Circusta värittömäksi, sillä työt tehdään mainosten peittämien verhoilujen takana (Land Securites, 7.12.2016; http://www.landsecurities.com/media/press-releases?MediaID=2255

Mainokset