Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

2.5 miljoonaa paneelia tuottavat sähköt 150 000 kotitalouden tarpeisiin

Kamuthin aurinkovoimalassa on peräti 2.5 miljoonaa paneelia, joiden yhteistuotanto riittää tyydyttämään 150 000 kotitalouden sähköntarpeen. Kuva. timesofindia.com.

Kamuthin aurinkovoimalassa on peräti 2.5 miljoonaa paneelia, joiden yhteistuotanto riittää tyydyttämään 150 000 kotitalouden sähköntarpeen. Kuva. timesofindia.com.

Maailman toiseksi väkirikkain valtion, runsaan 1.3 miljardin asukkaan Intia on nopeasti kiilaamassa uusiutuvan energiantuotannon kärkijoukkoon, etenkin aurinkovoiman hyödyntäjänä. Uusin ja vakuuttavin osoitus jättivaltion pyrkimyksistä ja saavutuksista on marraskuun 2016 lopulla valmistunut ja tuotannon aloittanut Kamuthin aurinkovoimala, jonka nimellisteho on 648 megawattia (MW). Tällä teholla voimala ohittaa aikaisemmin suurimmaksi yksiköksi mainostetun, kalifornialaisen Topaz Solar Farm -aurinkovoimalan huipputehon yli 100 megawatilla. Voimalan suuren koon ja tehon ohella huomionarvoista Kamuthin aurinkovoimalassa on rakentamisaikataulu. Intialaiset saivat jättivoimalan valmiiksi vain kahdeksassa kuukaudessa.

Intian eteläosassa, Tamil Nadun osavaltioissa sijaitsevassa Kamuthin aurinkovoimalassa on kaikkiaan 2.5 miljoonaa paneelia. Tuotanto pysyy huipputasolla, sillä automatisoidut, omasta aurinkovoimalasta energiansa saavat robotit puhdistavat yksiköiden pinnat joka päivä. Maksimaalisella 648 megawatin nimellisteholla toimiessaan voimala tuottaa sähköä, joka riittää tyydyttämään noin 150 000 kotitalouden sähköntarpeen.

Kamuthin voimala on paitsi tehokas myös kustannuksiltaan esimerkillinen. halvan kustannustason Intiassa rakentaminen on tietysti halvempaa kuin läntisisä teollisuusmaissa, mutta Kamuthin kahdeksan kuukauden rakennusurakan kokonaishinta, noin 679 miljoonaa dollaria (628 miljoonaa euroa) on vain neljäsosa vertailussa olevan, kolmen vuoden rakennusurakan vaatineen Kalifornian Topazin kustannuksiin (2.5 miljardia dollaria).

Rakennustyö nopea ja halpa

Kamuthin projekti on konkreettinen osoitus maan pääministerin Narendra Modin Pariisin ilmastokokouksen aikaan marras-joulukuun vaihteessa 2015 käynnistäneessä International Solar Alliance -yhteishankkeessa, johon liittyi noin 12 valtiota. Intian kykyä siirtyä sanoista tekoihin osoittaa panostus Kamuthin rakentamiseen. Jättivoimalan työmaalla oli 8 500 rakentajaa, joiden työpanoksella voimalan aurinkosähkön kapasiteettia lisättiin keskimäärin 11 megawatin päivävauhdilla.

Uusiutuviin energianlähteisiin vahvasti panostava jättivaltio tarvitseekin ennen näkemättömiä investointeja ja innovaatioita pystyäkseen täyttämän Pariisin ilmastokokouksessa antamansa sitoutukset. Vielä tätä nykyä yli 80 prosenttia Intian energiatarpeesta tyydytetään fossiilisia polttoaineita, etupäässä kivihiiltä polttamalla (Clean Techica, 7.12.2016; https://cleantechnica.com/2016/12/07/india-builds-worlds-largest-solar-power-plant-covering-2500-acres/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Aurinkoenergialla tuotetaan Intiassa sähköä jo halvemmalla kuin hiilellä. Tiedebasaari 29.4.2016; https://tiedebasaari.com/2016/04/29

Intian uuden hallituksen lupaus: Aurinkoenergialla sähköt jokaiseen kotiin viidessä vuodessa. Tiedebasaari 26.5.2014; https://tiedebasaari.com/2014/05/26

Mainokset