Avainsanat

, , , , , , , , , ,

1990-luvulla toimintansa aloittaneet tuulivoimalat alkavat olla tekniikaltaan vanhentuneita ja teholtaan liian pieniä nykyajan vaatimuksiin. Mereisen tuulivoimalan purku. Kuva: Vattenfall.

1990-luvulla toimintansa aloittaneet tuulivoimalat alkavat olla tekniikaltaan vanhentuneita ja teholtaan liian pieniä nykyajan vaatimuksiin. Mereisen tuulivoimalan purku. Kuva: Vattenfall.

Uusiutuvan sähköntuotannon vahvassa myötätuulessa kaikkialla maailmassa etenevä ja yhä suurempiin tuotantoyksiköihin perustuva tuulivoiman tuotanto on tullut kehityskaaressaan vaiheeseen, jossa alan pioneerilaitokset ovat lopetus- ja romutusiässä. Alankomaiden rannikon edustalla energiayhtiö Nuon on purkanut neljä vanhinta tuulivoimalayksikköä.

Ijsselmeerin merialueella, noin 600 metrin etäisyydellä rantaviivalta toimiva Lelyn tuulivoimalapuisto aloitti toimintansa vuonna 1994. Käytöstä poistettiin neljä yksikköä, joiden yhteinen nimellisteho oli kaksi megawattia (2 MW) (News from Vattenfall, 6.12.2016;  http://news.vattenfall.com/en/article/offshore-wind-farm-dismantled-netherlands

Tuulisähkön tuotannon ja turbiinien kasvua osoittaa alan suurimman, nimellisteholtaan kahdeksan megawatin (8MW) voimalayksikön käyttöönotto Britannian länsirannikolla marraskuussa 2016 (https://tiedebasaari.com/2016/11/24

Mainokset