Avainsanat

, , , , , , , , , ,

1990-luvun alussa Ranskaan pitkän poissaolon jälkeen palannut susi on voimistanut lajin kannan jo noin 300 yksilöön, ja samlla lajin levinnesiyysalue laajenee jatkuvasti. Kuva: France24.com.

1990-luvun alussa Ranskaan pitkän poissaolon jälkeen palannut susi on voimistanut lajin kannan jo noin 300 yksilöön, ja samalla lajin levinneisyysalue laajenee jatkuvasti. Kuva: France24.com.

Kautta Euroopan esiintyvä susi (Canis lupus) on koko levinneisyysalueellaan kiistelty suurpeto, jota sekä ihaillaan että vihataan, ja monissa maissa ja monilla seuduilla hukka on uhanalainen lainmukaisesta rauhoituksesta huolimatta. Keski-Euroopassa susikannat ovat viime vuosina ja vuosikymmeninä voimistuneet ja petojen esiintymisalueen laajenemisen myötä kohtaamiset ai ainakin havainnot ihmisasutuksen lähistölle ovat yleistyneet. Suden paluu metsästyksen kautta aiheutetun paikallisen sukupuuton jälkeen toteutui Sveitsistä tulleiden muuttajien myötä vuonna 1992, ja tätä nykyä petokanta on levittäytynyt jo laajalle – uusimpien havaintojen mukaan jopa pääkaupunki Pariisin lähituntumaan

Ensimmäiset susihavainnot li sataan vuoteen on tehty Pariisin työssäkäyntialueella – ainakin suurkaupungin länsipuolella Rambouilletin metsässä sekä metropolin itäpuolisilla avoimilla mailla. Susikantaa seuraavan ja puolustavan L’Observatoire du Loup -järjestön johtajan Jean-Luc Valériein mukaan nämä sudet ovat todennäköisesti saapuneet Pariisin lähistölle Champagnen maakunnasta saalisriistan perässä. Susien odotetaan laumautuvan ja muodostavan Pariisin tuntumaan pysyvän kannan jo lähivuosina.

Susi on niin Ranskassa kuin muuallakin Euroopan unionin alueella lain mukaan suojeltu laji. Petojen aiheuttamien karjatalouden menetysten takia Ranskan lain mukaan laillistetuille metsästäjille voidaan myöntää kohdistettuja, kannanhoidollisia metsästyslupia karjataloudelle suuria vahinkoja tai yleistä vaara aiheuttavien susien tappamiseen. Arvioiden mukaan sudet tappavat Ranskassa vuosittain noin 9 000 tuotantoeläintä. Virallisten arvioiden mukaan Ranskassa on tätä nykyä pysyvästi noin 300 sutta  (International Business Times, 6.12.2016; http://www.ibtimes.co.uk/wolves-door-paris-first-time-100-years-1595122

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Suden paluu Ranskan luontoon voimistaa vaatimuksia petojen karsimiseksi. Tiedebasaari 17.12.2012; https://tiedebasaari.com/2012/12/17

Susi tavattiin Tšekin tasavallassa ensi kerran yli sataan vuoteen. Tiedebasaari 27.4.2014; https://tiedebasaari.com/2014/04/27

Perinnöllisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi Pohjolassa pitäisi olla vähintään 500‒1000 sutta. Tiedebasaari 21.3.2013; https://tiedebasaari.com/2013/03/21

 

Mainokset