Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Emu kuoli saatuaan H5N8-virustartunnan

Uekermünden sijainti. Kuva: wikimedia.org.

Uekermünden sijainti. Kuva: wikimedia.org.

Loppuvuodesta 2016 useissa eurooppalaisissa maissa luonnonvaraisissa sekä tarhalinnuissa todettu lintuinfluenssa on johtanut siipikarjatilojen karanteeneihin ja kymmenien tuhansien tuotantoeläinten pakkoteurastuksiin, ja ainakin yhden eläintarhankin tilapäiseen sulkemiseen.

Pohjois-Saksassa, Itämeren rannikolla lähellä Puolan rajaa sijaitseva, reilun 10 000 asukkaan Uekermünden pikkukaupunki on ylpeä lapsi- ja perheystävällisestä, vuonna 1962 perustetusta eläintarhastaan. Tämä noin sadan eri eläinlajin ja 400 yksilön eläinpuisto jouduttiin 25.11.2016 sulkemaan yleisöltä alueella tavatun ja lintuinfluenssan takia. Sulkeminen katsottiin välttämättömäksi, kun eläinpuiston asukkaisiin lukeutunut suurikokoinen emu (Dromaius novaehollandiae) kuoli lintuinfluenssatartunnan saatuaan. Emun kantama influenssavirus määritettiin erittäin herkästi linnuissa leviävään ja tappavan vaaralliseen H5N8-kantaan. Eläinpuiston linnut jouduttiin virusriskin takia siirtämään sisätiloihin ja eristämään taudin leviämisriskin takia. Tämä virustyyppi on linnuille kohtalokas, mutta viruksen ei tiedetä kertaakaan, missään maassa, tarttuneen ihmiseen.

Emu. Kuva: Roland Weihrauch, DPA.

Emu. Kuva: Roland Weihrauch, DPA.

Uekermünden eläintarhan sulkemisen ajankohtaan mennessä talven 2016 lintuinfluenssaa oli tavattu luonnonvaraisissa linnuissa 12:ssa Saksan 16 osavaltiosta, ja siipikarjatiloilla virusta oli tavattu neljän eri osavaltion alueilla. Saksan lisäksi H5N8-lintenfleunsavirusta on tavattu talven 2016 epidemian edetessä lähes koko Manner-Euroopassa, Välimerenmaista Suomeen (BreakingNews.ie, 25.11.2016; http://www.breakingnews.ie/world/german-zoo-shuts-after-bird-flu-kills-emu-765741.html

Seebad Uekermünde; http://www.ueckermuende.de/tierpark.html

Mainokset