Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Milon Venus, Afrodite on tätä nykyä Pariisin Louvren taidemuseon suurimpia vetonauloja. Kuva: Anne Chauvet, Musée du Louvre.

Milon Venus, Afrodite on tätä nykyä Pariisin Louvren taidemuseon suurimpia vetonauloja. Kuva: Anne Chauvet, Musée du Louvre.

Antiikin Kreikan kuuluisia taideaarteita on kuljeteltu eri puolille maailmaa, ja viime aikoina vaatimukset näiden korvaamattomien kulttuurimonumenttien palauttamisesta synnyinsijoilleen ovat voimistuneet. Vuosia uutisotsikoissa on ollut kiista Lontoon British Museumin kokoelmissa olevien niin kutsuttujen Elginin marmorien palauttamisesta Ateenan Akropoliille. Kreikan valtion, lukuisten järjestöjen ja kansalaisvetoomusten kohteena olevat, jo 1800-luvulla Ateenasta silloisen Britannian suurlähettilään Lordi Elginin hankkimat ja sittemmin British Museumin kokoelmiin päätyneet patsaat ja reliefit pysyvät painostuksesta huolimatta Englannissa, eikä Kreikan valtio ilmeisesti monen oikeusprosessinkin turhan läpikäyneenä enää jaksa vaatia aarteiden palauttamista. Toinen paljon julkisuutta saanut Antiikin Kreikasta muualle joutunut helmi on Pariisin maailmankuulussa Louvren taidemuseossa oleva Milon Venus – joka tunnetaan myös nimellä Miloksen Afrodite – jonka Miloksen saarella maatöitä tehnyt viljelijä löysi vuonna 1820. Patsas on peräisin ajalta noin 100 ennen ajanlaskun alkua.

Patsas – tai oikeammin torso, jonka kädet ovat kadonneet – päätyi kaupassa ranskalaiselle laivastoupseerille, ja eri vaiheiden jälkeen markiisi de Riviėre lahjoitti patsaan kuningas Ludvig XVIII:lle vuonna 1821 Kuningas lahjoitti patsaan Louvren museon kokoelmiin 1822, ja tätä nykyä tämä kaunotar on yhdessä Leonardo da Vincin Mona Lisa -maalauksen kanssa maailman suosituimman taidemuseon suurimpia vetonauloja.

Milon Venuksen palauttamisesta Kreikkaan on puhuttu ja esitetty vaatimuksia jo kauan, ja yli miljoonan henkilön allekirjoittamassa adressissakin patsaan palauttamista entiselle kotisaarelleen. Uusimpana vetona Miloksen saaren nykyinen pormestari Gerasimos Damoulakis esittää patsaan löytymisen 200-vuotispäivän lähestyessä, että Milon Venuksen palauttamisesta esitetään, uusi virallinen vaatimus Ranskalle (Greek Reporter, 1.12.2016; http://greece.greekreporter.com/2016/12/01/greeks-make-formal-request-to-louvre-return-venus-de-milo/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Louvre oli maailman suosituin museo 2014. Tiedebasaari 8.1.2015;  https://tiedebasaari.com/2015/01/08

Kreikka pidättäytyy oikeustoimista vaatimuksissaan Parthenonin patsaiden palauttamisessa. Tiedebasaari 14.5.2015; https://tiedebasaari.com/2015/05/14

Mainokset