Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Professori Michael Kennedy on kehittänyt jääkiekkoaiheista keinon opettaa englanninkielen kielioppia ja rakenteita kanadalaisnuoria kiinnostavalla tavalla. Kuva: Times Higher Education, Piirros: iclipart.com.

Professori Michael Kennedy on kehittänyt jääkiekkoaiheista keinon opettaa englanninkielen kielioppia ja rakenteita kanadalaisnuoria kiinnostavalla tavalla. Kuva: Times Higher Education, Piirros: iclipart.com.

Kieliopin ja oikeinkirjoituksen hallitsemista on perinteisesti pidetty edellytyksenä täsmälliseen ja luotettavaan kommunikointiin – sekä kirjallisessa että suullisessa esityksessä. Tämän päivän internet-keskeisessä digimaailmassa varsinkin nuoret ikäluokat ovat luoneet ja luomassa oma kielenkäytön muotojaan, ja vanhojen koulukirjojen sisällöt eivät välttämättä kiinnosta. Kanadalaisessa Saskatchewanin yliopistossa englanninkielen opintojen kiinnostavuus ja suosio ovat kuitenkin niin kovassa kurssissa, että opintojaksoille joutuu jonottamaan. Syy äidinkielen opintojen suosioon on opettajan, professori Michael Kennedyn tyylissä ja aihevalinnoissa. Professori on intohimoinen jääkiekkofani, jolle oman yliopiston joukkueen menestys on sydämen asia. Ja kuten tunnettua, kanadalaisille jääkiekko on talvinen kansallisurheilu, jonka merkitys kaikkien lajien vertailussa on varmaankin vielä suurempi kuin meillä Suomessa.

Professori Kennedyn englannin kielen tunneilla esimerkit niin kieliopin kuin kielen muun rakenteen opetuksessa keskittyvät jääkiekkoaiheisiin. Aineistona Kennedyllä on muun muassa hänen itsensä kirjoittama, osavaltion kirjallisuuspalkinnon (Saskatchewan Book Awards) lukijoiden valitsemana ehdokkaana ollut teos Saskatchewanin yliopiston jääkiekkojoukkueen historiasta. Aikaisemmin englannin kurssit eivät ole opiskelijoita erityisemmin kiinnostaneet, mutta Kennedyn opintokokonaisuus Hockey in Canadian literature on muuttanut tilanteen perusteellisesti.

Opintojakson kielellinen sisältö on sama kuin muualla opetettavissa äidinkielen kursseissa, mutta nämä monien nuorten mielestä tylsät seikat ”salakuljetetaan ”nuoret kieleen kuulijakuntaa kiinnostavan aihevalinnan ansiota. Yhtenä oppikirjana on Kennedyn toimittama teos Words on Ice, jonka esipuheen on kirjoittanut ammattilaisliiga NHL:n huippujoukkue Calgary Flamesin entinen päävalmentaja. Ei ole ihme, että kieliopin kiemuroiden ja muiden äidinkielen keskeisten välttämättömyyksien opetus kiinnostaa kanadalaisia nuoria, kun aiheita käsitellään esimerkiksi tekstillä jääkiekkokiekkolegenda Wayne Gretzkyn ja hänen isänsä pitkästä yhteistyöstä pikkupojan matkalla kaikkien aikojen kuuluisammaksi pelaajaksi (Times Higher Education, 1.12.2016; https://www.timeshighereducation.com/news/ice-hockey-helps-professor-boost-literature-study-canada

Mainokset