Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Hengitysharjoitukset voivat tehota, vaikka lääkehoidosta ei ole apua

Jooga voi olla tavanomaisen rentoutuksen ja kuntoutuksen ohella käyttökelpoinen hoitomuoto vakavienkin sairauksien hoidossa. Kuva: iclipart.com.

Jooga voi olla tavanomaisen rentoutuksen ja kuntoutuksen ohella käyttökelpoinen hoitomuoto vakavienkin sairauksien hoidossa. Kuva: iclipart.com.

Monissa eri muodoissa harjoitettava jooga mielletään toiminnoiksi, joilla voidaan kohentaa sekä henkisen ja fyysisen olotilan kohottajina. Kehittyneimmillään jooga voi toimia vakavien sairauksien hoidossa, jopa tilanteissa, joissa perinteiset lääkehoidot ja muut keinot eivät tehoa. Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa kehittyneeseen hengitysharjoitukseen keskittyvä joogamuoto, Sudarshan Kriya -jooga, osoittautui toimivaksi vakavasta masennuksesta kärsineille potilaille.

Pennsylvanian yliopiston tutkijan Anup Sharman johdolla Journal of Clinical Psychiatry -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon julkaistussa tutkimuksessa joogaa käytettiin vakavasta masennuksesta (Major Depressive Disorder, MDD) kärsiville potilaille, joista osalle tavanomaiset lääkkeet eivät antaneet helpotusta. Testiryhmä oli varsin pieni, 25 potilasta, mutta tulokset olivat lupaavia.

Kahden kuukauden Sudarshan Kriya -joogan hengitysharjoitusten jälkeen koeryhmän jäsenillä masennusoireet vähenivät ”merkittävän paljon” verrattuna rinnakkaisryhmän vastaavista oireista kärsiviin henkilöihin, joiden hoito oli yksinomaan lääkkeiden varassa. Kehittyneeseen hengitysharjoitukseen perustuvan joogakuurin läpikäymisestä ei havaittu olevan mitään sivu- tai haittavaikutuksia  (Journal of Clinical Psychiatry 2016, http://www.psychiatrist.com/JCP/article/Pages/2016/aheadofprint/16m10819.aspx

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Joogasta apua fibromyalgian tuomaan kipuun. Tiedebasaari 8.8.2011; https://tiedebasaari.com/2011/08/08

Ministeriö esittää joogaa oppiaineeksi kaikille koululaisille Intiassa. Tiedebasaari 17.5.016; https://tiedebasaari.com/2016/05/17

Internetin käyttö estää ikäihmisten masennusta. Tiedebasaari 28.2.2012; https://tiedebasaari.com/2012/02/28

Mainokset