Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Suurkaupungit edelläkävijöinä

no-smoking-image-credit-iclipart-comTupakointi on kaikkialla maailmassa yksi vakavimmista kansanterveydellisistä ongelmista, mutta läheskään kaikkialla ongelman vakavuutta ei tunnusteta. Tietoa tupakoinnin haitoista on niin paljon, ettei vaaroja voi olla tuntematta. Pinttyneet tavat niin yksilö- kuin yhteisötasolla kuitenkin pysyvät, vaikka varsinkin länsimaissa tupakoivien kansalaisten osuus on alkanut valistuksen, tupakkatuotteiden saatavuusrajoitusten, mainontakieltojen sekä hintapolitiikan seurauksena alkanut tasaisesti vähentyä.

Maailman väkirikkaimmassa valtiossa Kiinassa tupakointi on säilyttänyt korkean statuksen, ja jättivaltion kansalaisista tupakoi säännöllisesti noin 316 miljoonaa henkilöä. Tupakoinnin lasketaan tappavan vuosittain ainakin 1.5 miljoonaa kiinalaista. Maan terveydenhuollosta vastaavat viranomaiset ja budjetin vartijat ovat kuitenkin heränneet tupakkaongelman laajuuteen ja haitallisuuteen. Shanghaissa järjestetyssä terveydenhuollon edistämistä käsitelleessä kokouksessa (9th Global Conference on Health Promotion) Kiinan kansanterveyttä ja perhesuunnittelua ohjaavan komission johtajistoon kuluva Mao Qun’an kertoi 23.11.2016 maan hallituksen ajamasta, valmistelun loppuvaiheessa olevasta esityksestä kieltää tupakointi koko valtakunnassa kaikissa julkisissa tiloissa.

Julkisten tulojen tupakointikielto koskee muun muassa virastoja, kauppoja, työpaikkoja ja liikennevälineitä. Lisäksi tupakointi on kiellettyä ulkoilmassa koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien alueilla ja läheisyydessä, sairaaloiden ja terveydenhuollon palvelurakennusten alueilla, liikuntapaikoilla, urheilustadioneilla sekä historiallisilla paikoilla. Lainsäädännön kautta vahvistuvan tupakointikiellon lisäksi luvassa on tupakkatuotteiden verojen korotuksia sekä tupakan saatavuuden rajoituksia.

Tupakointikiellon rikkojille on luvassa sakkorangaistuksia. Yksityishenkilön rike maksaa kuvattomalle savuttelijalle maksimissaan 500 juania (lähes 70 euroa), ja yhteisöille rangaistus voi nousta 30 000 juaniin (noin 41 000 euroon) sekä yrityksen toimiluvan menetykseen.

Monet kiinalaiset kaupungit, esimerkkinä pääkaupunki Peking sekä suuret ja nopeasti kasvavat teollisuus- ja kauppakeskukset Shanghai ja Hangzhou ovat jo laatineet ja vahvistaneet varsin kattavia tupakointirajoituksia, ja vuoden 2107 alusta voimaan odotettavilla uusilla säädöksillä laajat rajoitukset ulotetaan koko valtakuntaan (China.org.cn, 23.11.2016; http://www.china.org.cn/china/2016-11/23/content_39767189.htm

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Tupakointi lisääntyy Kiinassa. Tiedebasaari 2.3.2016; https://tiedebasaari.com/2016/03/02

Pekingin Kielletty kaupunki savuttomaksi alueeksi. Tiedebasaari 23.7.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/07/23

Pekingin Kielletyn kaupungin tupakointikieltoa valvotaan tiukasti. Tiedebasaari 19.8.2013; https://tiedebasaari.com/2013/08/19

Mainokset