Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Yksi ydinvoimalaturma = siivouskulut kolme kertaa Suomen budjetti

Vakavan ydinvoimalaturman jälkeiset siivous- ja kunnostustyöt vaativat useita vuosia sekä mittaamattoman paljon työtä ja rahaa. Fukushima Daichii -voimalan reaktori 4:n raunioiden siivousta vuonna 2014. Kuva: Tomohiro Ohsumi, Reuters.

Vakavan ydinvoimalaturman jälkeiset siivous- ja kunnostustyöt vaativat useita vuosia sekä mittaamattoman paljon työtä ja rahaa. Fukushima Daichii -voimalan reaktori 4:n raunioiden siivousta vuonna 2014. Kuva: Tomohiro Ohsumi, Reuters.

Japanin itärannikon merenalaisen maanjäristyksen ja tämän seurauksena rantaan iskeneen tsunamin kourissa maaliskuussa 2011 vahingoittuneen Fukushiman ydinvoimalan ja ympäröivän luonnon saneeraus- ja puhdistuskustannukset, haitankärsijöille maksettavat korvaukset sekä tuhoutuneiden voimalayksikköjen purkukustannukset tiedettiin heti jättisuuriksi, mutta viiden vuoden kokemukset osoittavat kokonaiskulujen nousevan jopa kaksi kertaa laskettua suuremmiksi. Japanin talous-, kauppa- ja teollisuusministeriön 28.11.2016 julkistaman uusimman arvion mukaan alkuperäinen 11 triljoonan jenin kustannusarvio nousee ainakin 20 triljoonaan jeniin (mikä vastaa noin 170 miljardia euroa – eli kolme kertaa Suomen valtion vuosibudjetin loppusummaa).

Fukushima Daichiin kuudesta voimalayksiköstä muodostuvan ydinvoimalakompleksin kolme yksikköä vaurioitui vakavasti (ja lopullisesti) tsunamin iskiessä, ja seurauksena oli reaktorien jäähdytyksen pettäminen ja reaktoriydinten osittainen sulaminen valtavine radioaktiivisine päästöineen.

Pelkästään haitankärsijöille maksettavien korvausten kokonaismäärä nousee välittömästi turman jälkeen arvioidusta 5.4 triljoonasta jenistä ainakin 8 triljoonaan jeniin. Turmassa luontoon levinneen radioaktiivisen laskeuman takia maaperää ja rakenteita joudutaan poistamaan ja korvaamaan puhtailla aineksilla erittäin laajoilla alueilla. Saastuneisuuden saneerauksiin laskettiin tarvittavan 2.5 triljoonaa jeniä, mutta uusimman arvion mukaan rahantarve on kaksinkertainen, 5 triljoonaa jeniä. Tuhoutuneiden ja vaurioituneiden voimalarakennusten ja reaktorien purkuun tarvitaan useita triljoonia jenejä, ja yksin radioaktiivisen veden – mukaan lukien jatkuvasti kertyvä jäähdytysvesi – jälkihoito vaatii ainakin 2 triljoonaa jeniä enemmän kuin alkuperäisissä laskelmissa oletettiin.

Voimalan omistaja Tokyo Electric Power Company (TEPCO) on tietysti pääasiallinen korvausvelvollinen, mutta minkään yrityksen rahkeet eivät voi riittää jättimäisiin korvauksiin. Japanin hallituksen on taattava korvauksiin tarvittavien triljoonien jenien saatavuus ja riittävyys, mutta varat otetaan ennakkoon kerättyjen rahastojen lisäksi TEPCO:n vuosittaisista voitoista niin pitkälle kuin varoja riittää.

Japanin hallituksen johdolla on pohdittu keinoja, joilla ydinturman jälkihoidon kustannukset saadaan parhaiten katetuiksi. TEPCO:lle myönnettyä korotonta, usean triljoonan jenin lainaa korotetaan ja laina-aikaa pidennetään. Lisäksi tiedossa on jokaista japanilaista sähkönkuluttajaa koskettava tariffien nosto. Sähkön siirtohintoihin on tulossa Fukushiman jälkihoidon kulujen aiheuttama korotus (South China Morning Post, 28.11.2016; http://www.scmp.com/news/asia/east-asia/article/2049761/estimated-clean-cost-fukushima-nuclear-disaster-nearly-doubled

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Fukushiman radioaktiivisten vesien purkautumista mereen estetään jäädyttämällä maaperä vesilähteiden ympärillä. Tiedebasaari 10.8.2016; https://tiedebasaari.com/2013/08/10

Kymmeniä Fukushiman ydinvoimalaturman haitoista tehtyjä valituksia ja korvausvaatimuksia on kadonnut. Tiedebasaari 17.6.2013; https://tiedebasaari.com/2013/06/17

Japani käynnistää taas ydinvoimaloitaan Fukushiman onnettomuuden aiheuttamasta shokista ja pelosta huolimatta. Tiedebasaari 16.6.2012; https://tiedebasaari.com/2012/06/16

Fukushiman onnettomuus ja ydinvoimasta luopuminen romuttivat Japanin hiilidioksidipäästöjen vähennystavoitteet. Tiedebasaari 10.6.2012; https://tiedebasaari.com/2012/06/10

Ydinvoimatuottajien järjestö myöstää, ettei ydinvoiman lisäyksestä ole ilmastonmuutoksen pysäyttäjäksi. Tiedebasaari 5.9.2016; https://tiedebasaari.com/2016/09/05

Mainokset