Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pulut ovat luonteenomainen – ja etenkin turistien suosima – osa kaupunkielämää. Monen kaupungin päättäjät kuitenkin tahtovat päästä näistä asukkaistaan, joiden pelätään ulosteillaan likaavan ja aggressiivisella käytöksellään häiritsevän ihmisiä. Barcelona. Kuva: wikimedia.org.

Pulut ovat luonteenomainen – ja etenkin turistien suosima – osa kaupunkielämää. Monen kaupungin päättäjät kuitenkin tahtovat päästä näistä asukkaistaan, joiden pelätään ulosteillaan likaavan ja aggressiivisella käytöksellään häiritsevän ihmisiä. Barcelona. Kuva: wikimedia.org.

Koillis-Espanjassa sijaitseva Katalonian itsehallintoalue on jo pitkään haikaillut itsenäisyydestä ja vaatinut kansanäänestystä asiasta, mutta väkilukuaan katalaanialue ei tahdo kasvattaa – ainakaan elävien olentojen kokonaismäärällä mitattuna. Itsehallintoalueen pääkaupunki Barcelona tuskailee monen muun kaupungin tavoin turhan hyvin viihtyvien ja menestyvien kesykyyhkyjen eli pulujen (Columba livia) kannan jatkuvasta kasvusta. Erityisesti Barcelonassa ollaan huolestuneita pulujen jätösten aiheuttamasta esteettisestä ja myös eroosiota (kulumista) aiheuttavasta vaikutuksesta kaupungin parhaisiin turistihoukuttimiin lukeutuville kulttuurimonumenteille. Patsaiden, katedraalien ja muiden merkkirakennusten peittyminen pulujen ulosteisiin on noussut ongelmaksi, jota katalaanit eivät aio enää jatkossa sietää. Barcelonan puluille aletaan syöttää ehkäisylääkettä, joka estää naaraiden munimisen – ja siten luonnollisesti lintukannan lisääntymistä.

Eri puolille Barcelonaa sijoitetaan vuoden 2017 huhtikuussa 40 ruokinta-automaattia, joissa lintujen ravintoon on sekoitettu nikarbatsiini-yhdistettä. Tavanomaisemmassa käytössä nikarbatsiinia voidaan lisätä pieninä pitoisuuksina rehuihin muun muassa kokkidioositaudin ehkäisyssä.

Kemikaalilla terästetyn rehun  lasketaan vaikuttavan ensimmäiseksi nuoriin lintuihin, ja näiden poikastuotannon ehtymisen vaikutuksesta Barcelonan pulukannan uskotaan kutistuvan ensimmäisen lääkekuurivuoden kuluessa 20 prosentilla. Viidessä vuodessa ehkäisykuurin toivotaan/uskotaan alentavan Barcelonan pulujen kokonaismäärää 70–80 prosentilla.

Kaupunginvaltuuston päätöstä pulujen ehkäisykuurin aloittamisesta edelsi yli 150 eläinsuojelu- ja kansalaisjärjestön jyrkkä vastalause- ja vetoomuskampanja haittalintujen tappo-ohjelmaa vastaan. Tähän saakka Barcelonan ongelmapulujen määrää on vähennetty epäinhimilliseksi katsottavalla jahdilla, jossa lintuparvia on ympäröity verkoilla, ja ”saaliiksi saadut” pulut on tapettu. Ennen kuin ehkäisykuuri aloitetaan, Barcelonan kaupunkialueella elävien pulujen yksilömäärät lasketaan joulu-tammikuussa 2016/2017. Ehkäisykuurin kautta Barcelonan pulukantaa uskotaan vähennettävän viiden vuoden kuluessa noin 85 000 linnulla (DailyMail Online, 26.11.2016; http://www.dailymail.co.uk/news/article-3974082/Pigeons-Barcelona-pill-attempt-cut-numbers-80-cent-city-s-councillors-abandon-controversial-culls.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Pulu hyvä mittari kaupunkiympäristön terveydelle. Tiedebasaari 15.8.2016; https://tiedebasaari.com/2016/08/15

Villisiat ehkäisykurille Espanjassa. Tiedebasaari 23.2.2016; https://tiedebasaari.com/2016/02/23

Mainokset