Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Myönteisestä kehityksestä huolimatta merenrantojen roskaantuminen on yhä vaarallisen yleistä. Kuva: Natasha Ewins.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta merenrantojen roskaantuminen on yhä vaarallisen yleistä. Kuva: Natasha Ewins.

Muovien hajoamattomuus, keveiden kappaleiden liikkuvuus luonnossa sekä muovikappaleiden aiheuttama esteettinen haitta sekä terveydellinen, jopa eläinten henkeä uhkaava vaara ovat ympäristömme pilaantumisen tärkeimpiä ja helpommin havaittavia merkkejä. Mutta onneksi muovijätteiden vähentäminen on myös yksi helpoimmin toteutettavista ympäristönsuojelutöistä, jos vain päättäjillä ja kansalaisilla on riittävästi tahtoa parannukseen. Hyvä esimerkki oikeasta suunnasta on Brittein saarilla vaiheittain käyttöön otettu kertakäyttöisten muovikassien ja -pussien maksullisuus.

Kertakäyttöisten pussien maksullisuus on toteutettu eri tahtiin, mutta tätä nykyä kaikissa saarten valtioissa muovikasseista peritään kaupanteon yhteydessä viiden pencen (5 p) eli hieman vajaan kuuden eurosentin maksu. Maksullisuus on vähentänyt muovipussien käyttöä ja hylkäämistä luontoa rasittamaan. Konkreettisesti myönteinen suuntaus havaittiin Marine Conservation Society (MCS) -järjestön vuosittaisessa, vapaaehtoisvoimin toteutettavassa merenrantojen siivoustalkoissa. Syyskuun 2016 talkoissa rannoilta kerättyjen muovipussien ja -kassien määrä oli noin 40 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmassa vastaavassa siivouksessa.

Vuoden 2015 talkoissa tulos oli keskimäärin 11 muovikassia/pussia 100 metrin rantaosuutta kohti, kun syyskuun 2016 keräystulos oli keskimäärin seitsemän pussia/100 metriä. Saarivaltion eri osissa tulokset vaihtelevat, mutta kaikkialla muoviroskien määrä on vähentynyt. Saarten kaakkoisreunalla, Englannin kanaalin rannalla keräyssaalis oli nyt 51 prosenttia pienempi kuin vuonna 2015. Skotlannissa edellisvuoteen verrattu tulos oli noin 10 prosenttia pienempi. Walesissa, ilmeisesti pisimpään voimassa olleen muovikassien maksullisuuden ansiosta, kerättiin vain keskimäärin neljä pussia sataa metriä kohti.

Brittein saarten rantojen siivoustalkoisiin osallistui syyskuussa 2016 yli 6 000 vapaaehtoista. Kuva: Marine Conservation Society.

Brittein saarten rantojen siivoustalkoisiin osallistui syyskuussa 2016 yli 6 000 vapaaehtoista. Kuva: Marine Conservation Society.

Great British Beach Clean -talkoisiin osallistui syyskuussa 2016 yli 6 000 vapaaehtoista, jotka keräsivät kaikki irtaimet roskat eri puolilla Brittein saaria sijaitsevilla rantaosuuksilla. Siivoustalkoiden paikallisia ja vuosittaisia eroja voidaan suoraan verrata, kun kerättyjen roskien määrä ilmoitetaan noukittuina kappaleina 100-metrisiä rantaosuuksia kohti. Myönteisintä kehitys on ollut saaren koillisosan rannoilla, joilla syksyn 2016 keräystulos oli 67 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Helposti erottuvien ja kerättävien muovipussien määrän merkittävä aleneminen on myönteinen merkki, mutta meren roskaantumien on yhä vakava ongelma. Syksyn 2016 siivoustalkoissa Brittein saarten rannoilta kerättiin erilaisia roskia keskimäärin 649 kappalatta 100 metrin rantaosuuksia kohti. Kaikkien roskien kokonaismäärä oli syksyn 2016 talkoissa 4 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Keskimäärin 43 prosenttia kerätyistä roskista olivat niin pieniä, ettei niitä voinut tunnistaa. Pienimmät muoviroskat ovat salakavalia, sillä niitä kulkeutuu meri- ja rantaeläinten ruoansulatuskanavaan, ja paljon eläimiä tukehtuu sotkeuduttuaan muoveihin.

Viiden pencen muovikassimaksu otettiin Brittein saarilla käyttöön ensimmäisenä Walesissa vuodesta 2011, Pohjois-Irlannissa 2013, Skotlannissa maksua on peritty vuodesta 2014. Englannissa muovikassit ovat olleet maksullisia lokakuusta 2015 lähtien (Plastics News Europe, 24.11.2016; http://www.plasticsnewseurope.com/article/20161124/PNE/161129918/plastic-bag-charge-vindicated-says-marine-conservation-society

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Merien muoviroskat oletettuakin vaarallisempia merieläimille. Tiedebasaari 24.8.2012; https://tiedebasaari.com/2012/08/24

Joka kymmenes merikala on syönyt muoviroskia. Tiedebasaari 2.7.2011; https://tiedebasaari.com/2011/07/02

Merilinnut joutuvat yhä useammin muoviroskien uhreiksi. Tiedebasaari 5.7.2012; https://tiedebasaari.com/2012/07/05

Mainokset