Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Kiribatin tasavallan sijainti Tyynellämerellä. Kartta: nationsonline.com, Haikuva: clipart.com.

Kiribatin tasavallan sijainti Tyynellämerellä. Kartta: nationsonline.com, Haikuva: clipart.com.

Tyynenmeren pienet saarivaltiot ovat olleet viime vuosina usein uutisotsikoissa valtamerten pinnanousuun liittyvien ongelmiensa takia. Oseaniassa, Australian koillispuolella sijaitseva Kiribati ansaitsee myönteistä huomiota jälleen kerran valtamereen liittyvillä toimillaan, nyt meren haikalojen tulevaisuuden turvaamisessa. Kiribati on perustanut vesialueilleen Tyynenmeren keskiosien kalakantoja turvaavan suojelualueen, jolla kaupallinen hainkalastus on kielletty. Suojelualueen laajuus vastaa Intian valtion maa-alaa.

Kiribatin tasavalta seuraa suojelualueen perustamisellaan muita alueen saarivaltioita. Palau perusti laajan merensuojelualueen vuonna 2009, ja sittemmin vastaavia suojelualueita ovat perustaneet ainakin Marshall-saaret, Palau ja Ranskan Polynesia.

Haikalojen suojelulle on todellista tarvetta, sillä useiden lajien liikapyynti on johtanut kalakantojen romahduksiin ja eräiden lajien ajautumiseen jo suojelustatuksessaan uhanalaisten lajien listoille. Maailman merillä pyydetään/tapetaan vuosittain noin 100 miljoonaa haikalaa, josta suuri osa tapetaan ja hylätään takaisin mereen vain suurena kulinaarisena (ja kalliina) herkkuna pidettävien hainevien takia. Haikalojen liikapyynti on kalastolle vaarallista, koska hait saavuttavat lisääntymisiän vasta myöhään ja poikastuotanto on naarasta kohti vähäistä (Uutistoimisto AP, 18.11.2016; http://hosted.ap.org/dynamic/stories/A/AS_KIRIBATI_SHARK_SANCTUARY_ASOL-?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2016-11-18-23-59-11

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Maailman suurin haikalojen keskittymä Galápagossaarilla. Tiedebasaari 18.5.2016; https://tiedebasaari.com/2016/05/18

Hait arvokkaampia elävinä kuin kuolleina. Tiedebasaari 28.6.2011; https://tiedebasaari.com/2011/06/28

Haiden ja rauskujen suojelu tehostuu merkittävästi: Kaikelle viennille tarvitaan kansallisen viranomaisen lupa. Tiedebasaari 14.9.2014; https://tiedebasaari.com/2014/09/14

Mainokset