Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Englannissa huutokaupattu dodon luuranko on ainutlaatuinen, yksityiskeräilijän 40 vuoden aikana hankkimista erillisistä luisto koottu yksilö. Dodon luurankoja ei ole ollut kaupan lähes sataan vuoteen. Kuva: Summers Place Auctions.

Englannissa huutokaupattu dodon luuranko on ainutlaatuinen, yksityiskeräilijän 40 vuoden aikana hankkimista erillisistä luista koottu yksilö. Dodon luurankoja ei ole ollut kaupan lähes sataan vuoteen. Kuva: Summers Place Auctions.

Sukupuuttoon kuolleen, lentokyvyttömän dodo-linnun (Raphus cucullatus) lähes täydellinen luuranko myytiin englantilaisessa huutokaupassa 300 000 punnalla eli reilulla 351 000 eurolla. Mallissa dodon luustosta on mukana noin 95 prosenttia. Täydellistä luurankoa ei ole missään maailmassa, ja kaikkiaan planeetaltamme hävinneen linnun luurankoja on olemassa vain 12 kappaletta. Nyt huutokaupattu luuranko on ainoa vapailla markkinoilla oleva yksilö – muut dodon luurangot ovat eri puolilla maailmaa museoiden pysyvissä kokoelmissa.

Luonnonhistoriallisten ja puutarhateemaan liittyvien kohteiden kauppaan erikoistuneen, Englannin kaakkoisrannikon Sussexissa toimivan Summers Place Auctions -huutokappamarin tapahtumassa myynnissä ollut dodon luuranko on ensimmäinen laatuaan lähes sataan vuoteen. Nyt myyty dodo on yksityisen harrastajan kokoama luuranko, jonka yksittäisiä luita keräilijä oli ostellut eri tahoilta peräti 40 vuoden ajan. Viimein hän päätti ajan koittaneen koota mahdollisimman täydellinen (95-prosenttinen) kokonaisuus, jonka saattoi asettaa myyntiin. Dodo-luurangon osti yksityishenkilö omiin kokoelmiinsa (BBC, 23.11.2016; http://www.bbc.co.uk/programmes/p04hghx6

"Paras arvaus" muinaisen dodon ulkonäöstä. Lontoon luonnonhistoriallinen museo. Kuva: Kai Aulio.

”Paras arvaus” muinaisen dodon ulkonäöstä. Lontoon luonnonhistoriallinen museo. Kuva: Kai Aulio.

Lentokyvyttömiä dodoja on elänyt Intian valtameressä sijaitsevalla Mauritiuksen saarella, jolla hollantilaiset merimiehet näkivät linnun ensimmäisen kerran vuonna 1598. Suurikokoiset, noin metrin mittaiseksi kasvaneet lentokyvyttömät linnut metsästettiin sukupuuttoon noin 70 vuodessa ensi löytymisensä jälkeen. Yhtään valokuvaa tai täydellistä kuvaa dodosta ei ole, ja museoissa olevat mallit on laadittu erillisten kuvausten perusteella ”parhaina mahdollisina akateemisina arvauksina”.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Dodon koko askarruttaa vielä yli 300 vuotta linnun sukupuuttoon kuolemisen jälkeen. Tiedebasaari 7.11.2011; https://tiedebasaari.com/2011/11/07

Mainokset