Avainsanat

, , , , , , , , ,

8 megawatin voimala 30 metriä korkeampi kuin Näsinneula

Vuoden 2017 alkupuoliskolla Liverpool Bayn alueella toimii 32 jättikokoista tuulivoimalaa, jotka tuottavat sähköä riittävästi 230 000 kotitalouden tarpeisiin. Kuva: mhivestasoffshore.com.

Vuoden 2017 alkupuoliskolla Liverpool Bayn alueella toimii 32 jättikokoista tuulivoimalaa, jotka tuottavat sähköä riittävästi 230 000 kotitalouden tarpeisiin. Kuva: mhivestasoffshore.com.

Kooltaan ja teholtaan toistaiseksi maailman suurin tuulivoimalayksikkö on aloittanut sähköntuotannon noin seitsemän kilometrin päässä rantaviivalta Liverpool Bay -merialueella Englannin länsirannikolla. Tanskalaisen tuulivoimatuottajan DONG Energyn ylläpitämä, MHIVestas -yrityksen (Mitsubishi Heavy Industries & Vestas) kehittämä ja valmistama voimala on osa Burbo Bank Extension Offshore Wind Farm -tuulivoimalapuiston yksikköjä. Uusimman ja suurimman turbiiniyksikön nimellisteho on 8 megawattia (MW), ja voimalayksikön korkeus on peräti 195 metriä – lähes 30 metriä korkeampi kuin Tampereen Näsinneula. Turbiiniyksikköjen koon kasvaessa tuulisähkön tuotantovarmuus paranee, kokonaistuotanto nousee ja sähköntuotannon yksikkökustannukset alenevat.

Burbo Bankin alueelle nousee suunnitelman mukaan 32 kappaletta samanlaisia kahdeksan megawatin jättiturbiineja. Valmistuttuaan vuoden 2017 alkupuoliskolla yhteensä 258 megawatin voimalapuiston lasketaan tuottavan sähköä tyydyttämään 230 000 brittiläisen kotitalouden koko sähköntarpeen (Clean Technica, 22.11.2016; https://cleantechnica.com/2016/11/22/worlds-largest-wind-turbines-begin-generating-power-burbo-bank-extension/

Mainokset