Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Donald Trumpin palkka presidenttinä: 1 dollari vuodessa

Talouslehti Forbesin listaamia, valtionpäämiesten vuoden 2016 (tai 2015) vuosipalkkoja. Lähde: Forbes, 15.11.2016.

Talouslehti Forbesin listaamia, valtionpäämiesten vuoden 2016 (tai 2015) vuosipalkkoja. Lähde: Forbes, 15.11.2016.

Suomessa jokasyksyinen verotietojen julkistaminen nostattaa suuria tunteita ja ylläpitää kateuden sävyttämää keskustelua. Mutta sen rinnalla, mitä naapurin kioskinpitäjä mahtaa tienata, voisi vertailla eri valtioiden poliittisten johtajien vuosiansioita. Tällaisen julkkisvertailun teki talouslehti Forbes, joka listasi uusimmat (vuodelta 2016 tai 2015) tiedossa olevat palkka/palkkiotiedot 12 maan nykyisiltä johtajilta, ja listalla on vertailun vuoksi myös tammikuussa 2017 Yhdysvaltain presidentin virkaan astuvan Donald Trumpin itsensä ilmoittama/asettama palkkavaatimus.

Korkeinta palkkaa nauttii maailman mahtavimman viran haltijaksi tituleerattava Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, jonka vuosiansio on kiinteä 400 000 dollaria. Nykyisellä valuuttakurssilla määrä on jokseenkin sama euroissa mitattuna. Neljännesmiljoonan vuosiansioihin pääsevät Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau. Yllätyksiäkin listalta löytyy, sillä ainakin valta-aseman ja poliittisen merkityksen perusteella olisi vaikea arvata Turkin presidentin Receep Tayyip Erdoğanin olevan kovemmassa sarjassa kuin Brittien pääministeri Theresa May.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Italian pääministerin Matteo Renzin vuosipalkka on jokseenkin samalla tasolla kuin Suomen presidentillä. Sauli Niinistö ei ole mukana Forbesin listalla, mutta nykyisen presidenttimme astuessa virkaansa vuosipalkkio (ei palkka) oli 160 000 euroa, jota summaa Niinistö pyysi alennettavaksi samalle tasolle kuin viran edellisellä haltijalla oli ollut. Tämä veroton vuosipalkkio on 126 000 euroa.

Maailman väkirikkaimman valtion Kiinan johtaja Xi Jinping tienaa vuodessa 22 000 dollaria, eikä lähes yhtä suuren valtion poliittinen johtaja, pääministeri Nareandra Modi pääse 30 300 dollarin tuloillaan juuri korkeammalle.

Tammikuussa 2017 Yhdysvaltani presidentin viran vastaanottava Donald Trump ilmoitti Yhdysvalloissa suositussa 60 minuuttia (60 Minutes) -televisio-ohjelmassa, ettei hän ota vastaan presidentille varattua palkkaa. Perustuslain mukaan palkkaa on kuitenkin maksettava, joten Trump ilmoitti palkkansa olevan yksi dollari (1 USD) vuodessa.

Yhden dollarin miehiä myös teknologiajättien johdossa

Trump ei ole palkka-alessaan yksin – Niinistöäkin reilumman palkanalennuksen ovat tehneet jo aikaisemmista USA:n presidenteistä John F. Kennedy ja ennen häntä Herbert Hoover, jotka hoitivat vaativaa virkaa yhden dollarin vuosipalkalla ja lahjoittivat loppuosan normipalkkiosta hyväntekeväisyyteen.

”Yhden dollarin miehiä” löytyy myös liike-elämän huipulta. Ainakin Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sekä Googlen perustajat ja johtajat Sergei Brin ja Larry Page hoitavat työnsä yhden dollarin vuosipalkalla (Forbes, 15.11.2016; http://www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2016/11/15/trump-will-take-a-dollar-but-how-much-are-other-world-leaders-making-infographic/#72f3691b638e

Mainokset