Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Glasgowin yliopisto luottaa suuriin filosofeihin: Platon ja Homer Simpson.

Glasgowin yliopisto luottaa suuriin filosofeihin: Platon ja Homer Simpson.

Filosofia on kaikkien tieteiden perusta, ja filosofian perusteiden hallitseminen on edellytys minkä tahansa korkeamman älyllisen toiminnan onnistuneeseen toteutukseen. Siksi yliopistoissakin tieteiden historian opintojaksoissa on tärkeä osuus antiikin filosofeista alkaneen eri aikakausien suurten ajattelijoiden tiedon välittämisessä yhä uusille sukupolville. Siitä, keiden ajatuksia kursseilla tulisi esitellä, on toki monia käsityksiä, mutta keskeiset vaikuttajat kuten Aristoteles, Sokrates, Platon, Voltaire, Immanuel Kant, Karl Marx, meillä Georg Henrik von Wright, kuuluvat itseoikeutetusti opintojen perusteisiin. Skotlantilaisessa Glasgowin yliopistossa järjestettävällä filosofian kurssilla tähän armoitettujen ajattelijoiden joukkoon – ja itse asiassa koko kurssin keskeiseksi vaikuttajaksi – on nostettu pitkään ympäri maailman televisioissa esitetyn The Simpsons -piirrossarjan isähahmo Homer Simpson.

Ilmoitus Simpsons-painotteisesta, vakavasti otettavasta filosofian kurssista nostatti välittömästi kiinnostuksen, jonka kaltaista mikään yliopiston tarjoama opetus ei ole milloinkaan saavuttanut, kertoo kurssin suunnittelija, tohtori John Donaldson. Homerin valinnalle on todelliset perusteet.

The Simpsons -sarjan luoja Matt Groening opiskeli aikoinaan filosofiaa, ja sarjan kaikissa jaksoissa on mukana vahva filosofinen ote. Vaikka Homerilla on omat heikkoutensa (kuten kiivasluonteisuus, liika suorapuheisuus ja joskus väkivaltaisuuskin, mies on pohjimmiltaan mitä hyväntahtoisin ja hyväsydämisin. Lähes joka The Simpsons -jaksosta voi löytää Homerin ja muiden Simpsonin perheen jäsenten repliikkejä, joiden perusta on antiikin tai myöhempien suurten filosofien kirjotuksissa, Donaldson vakuuttaa.

Tammikuun 14. 2017 järjestettävä kurssi on kaikille avoin – mutta vain periaatteessa, sillä opintojaksolle on jo ilmoittautuneita paljon enemmän kuin yliopisto voi vastaanottaa (The Scotsman, 12.11.2016; http://www.scotsman.com/glasgow/homer-simpson-philosophy-offered-at-university-of-glasgow-1-4287911

Mainokset