Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Kreikan pakolaisleirien olosuhteet muuttuvat yhä vain vaikeammiksi, kun turvapaikkahakemusten käsittely on hidasta ja uusia tulijoita saapuu jatkuvasti. Kuva: Sara Prestianni, Medecins Sans Frontieres.

Kreikan pakolaisleirien olosuhteet muuttuvat yhä vain vaikeammiksi, kun turvapaikkahakemusten käsittely on hidasta ja uusia tulijoita saapuu jatkuvasti. Kuva: Sara Prestianni, Medecins Sans Frontieres.

Lähi-idän konfliktialueilta Eurooppaan pyrkivien pakolaisten jumiutuminen Kreikkaan Makedonian ja Balkanin niemimaan EU-maiden suljettua rajojaan on nostanut turvapaikan etsijöiden lukumäärään Kreikassa jo 50’000–60’000 henkilöön. Turvapaikkahakemusten käsittelyn viivästyminen ja matkan jatkamismahdollisuuksien puuttuminen on ruuhkauttanut ja vaikeuttanut tilapäismajoitussuojien ja leirien olosuhteita sietämättömiksi. Niin tulevaisuuden kuin nykytilankin ennustamattomuutta on vaikea kestää ruuhkaisissa ja puutteellisissa oloissa elettäessä, ja monien tulijoiden henkinen terveys on kovalla koetuksella.

Tilanne on havaittu myös terveydenhuollossa, ja Lääkärit ilman rajoja -järjestön (Medecins Sans Frontieres) Greece in 2016: Vulnerable People Get Left Behind -raportin mukaan pakolaisten keskuudessa masennus, unettomuus ja mutta henkisen tilan ongelmat ovat nopeasti ja vakavasti lisääntyneet. Varmasti tunnistettavien fyysisten ongelmien ohella myös monimuotoiset post-traumaattisen stressitilan oireet ja muut psykosomaattiset ongelmat ovat yleisiä Kreikassa pitkään olleilla pakolaisilla, joilla on ollut lähimenneisyyden elämäntilanteidensa takia vaikeaa jo konfliktien ja vainojen piinaamissa kotimaissaan (Lääkärit ilman rajoja/Medecins Sans Frontieres, October 2016; http://www.msf.org/sites/msf.org/files/report_vulnerable_people_201016_eng.pdf

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Pakolaislapset pääsevät kouluun Kreikassa. Tiedebasaari 10.10.2016; https://tiedebasaari.com/2016/10/10

Psyykenlääkkeiden ja huumeiden käyttö lisääntyi rajusti Ateenassa Kreikan talouslaman syvetessä. Tiedebasaari 30.9.2016; https://tiedebasaari.com/2016/09/30

Taloustaantuma on romahduttanut Kreikan terveydenhuoltoa ja lisännyt räjähdysmäisesti vakavia sairauksia. Tiedebasaari 9.3.2014; https://tiedebasaari.com/2014/03/09

Mainokset