Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Borneolla yli 50 maailman pisintä tropiikin puuyksilöä

Maailman korkeimman trooppisen puun mittasuhteet kolmiulotteisessa kuvassa. Kuva: Nick Vaughn, Carnegie Institution for Science.

Maailman korkeimman trooppisen puun mittasuhteet kolmiulotteisessa kuvassa. Kuva: Nick Vaughn, Carnegie Institution for Science.

Kilvoittelu maailman pisimpien puiden kunnialistalla jatkuu ja muuttuu nopeaan tahtiin. Kun kesäkuussa 2016 julkistettiin neljä metriä Turun tuomiokirkkoa korkeamman, 89.5-metrisen keltamerantin (Shorea fagueiana) löytymisestä Malesian Borneolta, nyt tämän suuren saaren metsistä raportoidaan puolensataa edellistä ennätystä kookkaampaa puuta. Yhdysvaltalaisen Stanford Universityn Carnegie Institution for Science -tutkimuslaitoksen tutkija Gregory Asner kertoi Heart of Borneo -konferenssissa 10.11.2016 löytäneensä ja mitanneensa uusia ennätyspitkiä puita. Helikopterilennoilla löydetyt ja erittäin tarkoilla lasermittauksilla analysoidut puut kuuluvat Shorea-sukuun, mutta tarkemmat lajimääritykset odottavat vielä varmistustaan. Pisin Sabahin osavaltiossa sijaitsevassa Danum Valely -laakson metsässä mitattu Shorea-puuyksilö on pituudeltaan 94.1-metrinen. Jättipuun latvuksen läpimittakin on kunnioitusta herättävä, 40.3 metriä. Uuden maailmanennätysyksilön lisäksi Asner kertoo mitanneensa samalta alueelta 50 muutakin edellistä ennätystä korkeampaa puuta.

Maailmanennätyspuu erottuu hyvin ilmakuvassa, vaikka ympäröivätkin yksilöt ovat yli 90-metrisiä. Kuva: Greg Asner, Carnegie Institution for Science.

Maailmanennätyspuu erottuu hyvin ilmakuvassa, vaikka ympäröivätkin yksilöt ovat yli 90-metrisiä. Kuva: Greg Asner, Carnegie Institution for Science.

Tiheissä trooppisissa metsissä kasvavien puiden tarkat mitat pystytään mittaamaan ilmasta, helikopterista käsin 500 000 laservälähdystä sekunnissa lähettävällä laitteella, jonka antamista signaaleista voidaan muodostaa mittauskohteesta tarkka kolmiulotteinen (3D) kuva. Nyt jo vuosia jatkuneet, yhdysvaltalaisten ja malesialaisten tutkijoiden tropiikinmetsien analysoinnit liittyvät erityisesti metsien puumäärään ja siihen sitoutuvan hiilen mittauksiin. Metsien sitomalla hiilellä on keskeinen merkitys maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen säätelyssä (Mongabay.com, 10.11.2016; https://news.mongabay.com/2016/11/worlds-tallest-tropical-tree-discovered-along-with-nearly-50-other-record-breakers/

Maailman korkein puu on tiettävästi Kalifornian Redwood National Park -kansallispuistossa kasvava, 115.56-metrinen punapuu.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Maailman pisin trooppinen puu (89.5metriä) löydettiin Malesiasta: Neljä metriä korkeampi kuin Turun tuomiokirkon torni. Tiedebasaari 8.6.2016; https://tiedebasaari.com/2016/06/08

Mainokset