Avainsanat

, , , , , , ,

Vuoteen 2028 saakka pyyntitavoite 314 valasta vuodessa

Japanin valaanpyynti jatkuu, kansainvälisestä kiellosta ja sopimuksesta huolimatta. Kuva: AFP.

Japanin valaanpyynti jatkuu, kansainvälisestä kiellosta ja sopimuksesta huolimatta. Kuva: AFP.

Jo vuosia kansainvälisistä sopimuksista ja laeista sekä kansalaismielipiteistä tai valtioiden virallisista protesteista huolimatta Japani on jatkanut laajamittaista valaanpyyntiohjelmaansa  tieteellisen tutkimuksen nimissä, mutta todellisuudessa kaupallisessa hyötymistarkoituksessa. Kansainvälisen oikeuden määräyksen perusteella Japani piti yhden vuoden pyyntitauon kaudella 2014/2015, mutta tämän jälkeen valaanpyynti aloitettiin uudelleen. Kieltoja uhmaten Japani esitti Kansainväliselle valaanpyyntikomissiolle (International Whaling Commission; IWC) uuden, teollisen pyynnin ohjelman. Tätä IWC tai muut kansainväliset yhteisöt eivät ole hyväksyneet.

Uusimpana käänteenä Japanin virallinen IWC-edustaja, myös Tokion yliopiston meritieteiden ja -teknologian professorina toimiva Joji Morishita esitti 9.11.2016 maansa uuden tavoitteen, jossa tieteellisen pyynnin nimissä (ja tarpeessa) Japani aikoo nostaa vuosittaista pyyntimääräänsä sadalla yksilöllä.

Japanin uudessa esityksessä on 12-vuotinen tieteellisen pyynnin ohjelma (vuosille 2017–2028), jossa pohjoisella Tyynellämerellä, muun muassa Hokkaidon saaren lähivesillä sekä Eteläisellä Jäämerellä, pyydettäisiin vuosittain 314 valasta. Pyynnin kohteena olisivat lahtivalaat ja seivalaat. Tieteellisen pyynnin Japani toteaa olevan välttämätöntä valtamerien valaskantojen kestävän hyödyntämisen tason selvittämiseksi (The Asahi Shimbun, 10.11.2016; http://www.asahi.com/ajw/articles/AJ201611100025.html

Kaupallinen valaanpyynti on ollut kiellettyä vuodesta 1986 lähtien, mutta japanin lisäksi etenkin Norja, Islanti ja Venäjä ovat jatkaneet omia pyyntiohjelmiaan.

Mainokset