Avainsanat

, , , , , , , , ,

Vuonna 2016 ennätysmäärä, 48 pesivää paria

Yli 400 vuoden poissaolon jälkeen Britanniaan uudelleen kotiutuneita kurkia tavataan nyt jo sekä Walesissa, Englannissa että Skotlannissa. Kuva: RSPB.

Yli 400 vuoden poissaolon jälkeen Britanniaan uudelleen kotiutuneita kurkia tavataan nyt jo sekä Walesissa, Englannissa että Skotlannissa. Kuva: RSPB.

Muuttoaikojen suuria ja äänekkäitä kurkiauroja ihasteleville suomalaisille voi olla yllätys, kuinka erityisestä ilmiöstä suurten lintujen esiintymisessä onkaan kysymys. Esimerkiksi Brittein saarilla tätä nykyä tavattavat kurjet (Grus grus) kotiutuivat yli 400 vuoden jälkeen vasta reilut kolme vuosikymmentä sitten, ja ensimmäiset uuden kurkikannan poikaset kuoriutuivat ja kehittyivät lentokykyisiksi vasta 2013. Uusimman, vuoden 2016 laskennan mukaan kurkia on nyt saarivaltakunnan kaikilla kolkilla – tosin harvinaisina – ja lintujen kokonaismäärä on noussut noin 160 yksilöön.

Kesän 2016 seurannassa Britanniassa tavattiin kaikkiaan 48 pesivää kurkiparia, ja lajin vakiintumista osoittavia pesintöjä varmennettiin saarilla etelästä pohjoiseen – Walesissa, Englannissa ja Skotlannissa.  Kurkien kotiuttamista ja nykyisen kannan seurantaa johtaa Kuninkaallinen lintutieteellinen yhdistys (Royal Society for the Protection of Birds; RSPB), jonka The Great Crane Project -hanke (www.thegreatcraneproject.org.uk on edistänyt kurkien pesintään ja ruokailuun soveltuvia kosteikkoalueita sekä huolehtinut elinpiirien aktiivisesta hoidosta (RSPB, 7.11.2016; http://www.rspb.org.uk/our-work/rspb-news/news/432824-record-number-of-common-cranes-in-uk?utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=News

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kurkien pesintä Britanniassa ensi kertaa yli 400 vuoteen. Tiedebasaari 26.5.2013; https://tiedebasaari.com/2013/05/26

Mainokset