Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Piirikunta hyväksyisi GMO-moskiitot, keskustaajama vastustaa

Pelko ja epäluulo geenimuuntelua kohtaan jakaa floridalaisten mielipiteet kokeesta, jossa geenimuunneltuja Aedes aegypti -moskiittoja levitettäisiin luontoon. Kuva: Google Commons.

Pelko ja epäluulo geenimuuntelua kohtaan jakaa floridalaisten mielipiteet kokeesta, jossa geenimuunneltuja Aedes aegypti -moskiittoja levitettäisiin luontoon. Kuva: Google Commons.

Yhdysvaltain tiukaksi ja kovaotteiseksikin odotetun presidentinvaalin yhteydessä 8.11.2016 järjestettiin eri puolilla liittovaltiota sekä osavaltio- että paikkakuntakohtaisia kansanäänestyksiä erilaisista teemoista. USA:n eteläisimmässä kärjessä sijaitsevan Florida Keys-alueen äänestysalueen muodostaa Monroen piirikunta, jonka asukkailta kysyttiin mielipidettä, haluaisivatko kansalaiset Floridaa jo vakavasti uhkaavaa zikavirusta levittävien moskiittojen vastaisen taistelun käyttämällä geenimuuntelun keinoin kehitettyjä moskiittoja tauteja kantavien hyönteisten lisääntymistä torjumaan. Floridassa oli äänestyksen ajankohtaan mennessä raportoitu yli 1 100 zikavirustartuntaa

Brittiläisen Oxitec-yhtiön kehittämässä menetelmässä käytetään geenimuuntelun avulla luotuja, vain koiraspuolisia moskiittoja. Nämä moskiitot eivät pistä, ja niiden jälkeläiset kuolevat ennen sukukypsyyden saavuttamista. GMO-moskiittojen avulla luonnossa lentävien moskiittojen määrä vähenee nopeasti, ja samalla hyönteisten kantamien tartuntatautien riski vähenee samassa suhteessa. GMO = geenimuuntelun keinon kehitetty eliö.

Liittovaltion ylin viranomainen on jo hyväksynyt tekniikan zikaviruksen vastaisessa taistelussa

Menetelmää on erinomaisin tuloksen käytetty Brasiliassa, ja USA:n Elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on jo aikaisemmin hyväksynyt menetelmän käyttöönoton. Presidentinvaalin yhteydessä järjestetyssä neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä selvitettiin kokeilualueeksi valitun Key Havenin pikkukaupungin ja taajamaa ympäröivän Monroen piirikunnan asukkaiden kantaa kokeilun aloittamiseen.

Zikavirusta levittävät Aedes aegypti -moskiitot lisääntyvät vesilammikoissa, jopa tavallisen pullonkorkin kokoisessa vesitilkassa, ja lentokykyisiksi kuoriutuneet moskiitot viihtyvät myös sisätiloissa, alueellisten myrkytysten ulottumattomissa. Estämällä lisääntymiskykyisten jälkeläisten syntyminen moskiittokantaa voidaan rajoittaa varsin nopeasti. Äänestysalueella, Monroen piirikunnassa sijaitsee suuri osa maailmankuulua Evergladesin kansallispuistoa sekä turismin vetovoimainen kohde Florida Keys -saariketju.

8.11.2016 presidentinvaalissa Florida oli ennakkoon luokiteltu niin kutsutuksi vaa’ankieliosavaltioksi, joka lopulta päätyi tulevan presidentin Donald Trumpin voittoon. Neuvoa-antavassa GMO-moskiittoäänestyksessä äänet jakautuivat – kuten presidentinvaalissakin – varsin tasaisesti kahden vaihtoehdon välillä. Koko Monroen piirikunnan äänestäjistä selvä enemmistö, 58 prosenttia kannatti kokeilun aloittamista. Testin ydinalueen taajamassa, Key Havenissa sen sijaan 65 prosenttia äänestäjistä vastustaa GMO-moskiittojen levittämistä luontoon.  Kokeen käynnistämisestä päätetään myöhemmin (BBC News, 9.11.2016; http://www.bbc.com/news/science-environment-37924737

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

USA hyväksyy geenimuunneltujen moskiittojen vapauttamisen luontoon torjumaan zikaviruksen leviämistä. Tiedebasaari 8.8.2016; https://tiedebasaari.com/2016/08/08

Geenimuunnellut hyönteiset hillitsemään denguekuumeen leviämistä Brasiliassa. Tiedebasaari 10.5.2014; https://tiedebasaari.com/2014/05/10

Denguekuume väheni jopa 90 prosentilla geenimuunneltujen moskiittojen avulla Brasiliassa. Tiedebasaari 21.7.2016; https://tiedebasaari.com/2016/07/21

Mainokset