Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Vakavista eläinrääkkäys- ja tuotantoeläinten laiminlyöntitapauksista on langettu ehdottomia vankeusrangaistuksia Pohjois-Irlannissa aikaisemminkin, mutta lakimuutoksen myötä rangaistusasteikko kovenee. Kuva: iclipart.com.

Vakavista eläinrääkkäys- ja tuotantoeläinten laiminlyöntitapauksista on langettu ehdottomia vankeusrangaistuksia Pohjois-Irlannissa aikaisemminkin, mutta lakimuutoksen myötä rangaistusasteikko kovenee. Kuva: iclipart.com.

Koti- ja tuotantoeläinten suojelua koskevan lainsäädännön valvonta, rikkomuksien ilmoitusmenettely sekä rikkomuksista langetettavat rangaistukset tehostuvat ja kovenevat Pohjois-Irlannin vuonna 2011 voimaan tulleen eläinsuojelulain (Welfare of Animals Act) vaikutusarvioinnin tuloksena. Maan maatalousministeri Michelle McIlveen esitteli tulossa olevia muutoksia, joissa sekä kansalaisten että viranomaisten vaikutusmahdollisuuksia eläinsuojeluasioissa vahvistetaan. Julkisuudessa eniten huomiota herättävä kohta lienee rangaistusasteikon tiukennus. Maksimirangaistus eläinsuojelulain rikkomuksista on vast’edes viisi vuotta vankeutta. Jo nykyisten säädösten nojalla maassa on langetettu ehdottomia vankeusrangaistuksia muun muassa tuotantoeläinten huonon hoitotavan takia.

Eläinsuojelulain vaikuttavuutta vahvistetaan siten, että viranomaisten pääsy aikaisemmin eläinrääkkäyksen tai huonoon hoitotapaan syyllistyneiden rangaistusseuraamuksiin avautuu, jolloin epäillyissä tapauksissa valvontaa voidaan nyysitä helpommin ja paremmin perustein kohdentaa ja tiukentaa. Helpotusta tulee myös kansalaisen vaikutusmahdollisuuksiin. Uusiin pykäliin saadaan selkeät tiedot ja ohjeet keinoista ja viranomaiset, joihin eläinrääkkäys- ja eläintenpidon laiminlyöntien havainnot voi ilmoittaa. Oikeuslaitoksen vaikutusmahdollisuuksia maksimirangaistuksen koventamisen lisäksi nostaa se, että uuden lain nojalla alempien oikeusasteiden langettamista tai vapauttamista tuomiosta syyttäjä voi viedä asian ylempään vetoomustuomioistuimeen (AgriLand, 6.11.2016; http://www.agriland.ie/farming-news/maximum-jail-sentence-for-animal-welfare-offences-in-the-north-increased-to-five-years/

Mainokset