Avainsanat

, , , , , ,

Istanbulin yliopisto, pääportti Serasker Gate. Kuva: unibasin.istanbul.edu.tr.

Istanbulin yliopisto, pääportti Serasker Gate. Kuva: unibasin.istanbul.edu.tr.

Turkin yhteiskunnallinen elämä kulkee pelottavasti kohti diktatuuria. Suuntaus keskittää valtaa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin käsiin on voimistunut heinäkuussa 2016 tapahtuneen, epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Torsoksi jääneen vastarinnan jälkeen presidentin hallinto aloitti laajamittaiset puhdistukset, joissa jopa kymmeniä tuhansia viran- ja toimenhaltijoita on erotettu syytettyinä vallankumouksellisesta toiminnasta. Mitään yksilöityjä syytteitä, todisteista puhumattakaan, ei ole puhdistuksiin tarvittu. Viimeisimpinä päätöksenä kansallisen poikkeus- tai hätätilasäädösten nojalla presidentti otti haltuunsa täyden vallan nimittää valtiollisten yliopistojen rehtorit.

Recep Tayyip Erdoğan.

Recep Tayyip Erdoğan.

Vast’edes Erdoğan voi nimittää yliopistojen korkeimmat hallintovirkamiehet täysin oman mielensä mukaan, yliopistoja kuulematta. Aikaisemmassa käytännössä yliopistot ovat ensi vaiheessa sisäisillä vaaleilla valinneet listan rehtoriehdokkaista. Tältä listalta hallitus on valinnut kolme pätevimmiksi katsomaansa ehdokasta, joiden joukosta presidentti on rehtorin valinnut.

Diktaattorin valtuuksin tapahtuvan rehtorivalinnan lisäksi 29.10.2016 annetulla määräyksellä erotettiin noin 10 000 valtion viranhaltijaa, Tässä joukossa oli 1 267 yliopistojen viranhaltijaa. Erotettuja työntekijöitä syytetään vallankumouksellisesta toiminnasta. Yliopistoista erotetuista viranhaltijoita 24 oli allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan hallituksen joukkoja lopettamaan väkivaltaisuudet kurdiväestönosaa kohtaan. Aikaisemmin, syyskuussa 2016 yli 2 300 yliopistojen viranhaltijaa oli erotettu samanlaisilla syytteillä, joista ei ole esitetty mityään yksilöityjä selvityksiä tai todisteita (Nature, 2.11.2016).

 

Mainokset