Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Euroopan kemikaalivirasto Lontoossa. Kuva: pharmafile.com.

Euroopan kemikaalivirasto Lontoossa. Kuva: pharmafile.com.

Iso-Britannian kansanäänestyksen perusteella kuningaskunta eroaa Euroopan unionista – tosin aikaisintaan parin vuoden eroneuvottelujen jälkeen. Mutta jos ero (brexit) todella toteutuu, koko unionin hallinnossa tärkeintä, Britanniassa toimivia hallintoelimiä joudutaan siirtämään muualle. Yksi näistä hallintoelimistä on suuri ja vaikutusvaltainen Euroopan lääkevirasto, jonka sijoittamisesta Suomeen on keskusteltu muun muassa eduskunta-aloitteen pohjalta. Suomi on nyt joka tapauksessa jäänyt toisen pienen unionivaltion jälkeen. Irlannin terveysasioista vastaava ministeri Simon Harris ilmoitti 25.10.2016, että maa esittää virallisen hakemuksen European Medicines Agency (EMA) -hallinnon uudeksi isännäksi.

european-medicines-agency-logoTätä nykyä Lontoossa toimiva, vuonna 1995 perustettu virasto vastaa Euroopan unionin alueella käytettävien ja myytävien, ihmisten ja eläinten hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden turvallisuusarvioinneista ja vastaa valmisteiden myyntiluvista. Irlannin ohella myös Espanjassa on keskusteltu mahdollisuudesta hakea EMA:n isäntäpaikaksi. Irlannin etuna muihin mahdollisiin kilpailijoihin nähden ministeri Harris toteaa, että Dubliniin muutto mahdollistaisi useiden viraston nykyisten työntekijöiden jatkamisen viroissaan (Nature, 2.11.2016).

Euroopan lääkeviraston siirtoa mahdollisen brexitin jälkeen esitti kirjallisessa kysymyksessään kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) kesäkuussa, 2016, ja saman kuukauden aikana kysymykseen vastannut silloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä piti ajatusta periaatteessa hyvänä ja että mahdollisuutta hakea isännyyttä tulee seurata. Ministeri Mäntylän mukaan jo tuolloin (kesäkuussa 2016) ainakin Italiassa, Ruotsissa ja Tanskassa oli keskusteltu mahdollisuudesta hakea EMA:n isäntäpaikaksi.

EU:n tärkeistä hallintoelimistä Suomessa toimii vuonna 2007 perustettu Euroopan  kemikaalivirasto (ECHA); https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/echa_fi

Europan lääkevirasto (EMA); https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/ema_fi

Mainokset