Avainsanat

, , , , , , , , ,

Akupunktiolla jo ISO-standardi, valmisteilla kriteerit 47 muulle menetelmälle

Akupunktio tunnustetaan yleisesti jo niin kutsutun koululääketieteenkin piireissä, ja menetelmän muodot sekä käytettävät välineet on vahvistettu kansainvälisellä ISO-standardilla. Kymmenet muut kiinalaiset hoitomuodot pyrkivät samaan, tunnustettuun asemaan. Kuva: iclipart.com.

Akupunktio tunnustetaan yleisesti jo niin kutsutun koululääketieteenkin piireissä, ja menetelmän muodot sekä käytettävät välineet on vahvistettu kansainvälisellä ISO-standardilla. Kymmenet muut kiinalaiset hoitomuodot pyrkivät samaan, tunnustettuun asemaan. Kuva: iclipart.com.

Yli 1.3 miljardin asukkaan Kiinan perinteinen terveydenhuolto perustuu kansallisiin ja paikallisiin menetelmiin ja luonnosta peräisin olevien parantavien valmisteiden käyttöön. Muualla maailmassa kiinalaiset hoitomuodot on usein leimattu – ja lisääntyvästä hyväksynnästä huolimatta yhä leimataan – niin kutsutun uskomuslääketieteen piiriin. Suhtautuminen on kuitenkin nopeasti muuttumassa, ja monet meikäläisetkin niin kutsutun koululääketieteen ammattilaiset ja asiantuntijat soveltavat kiinalaisen perinnehoidon menetelmiä. Tunnetuin menetelmä lienee akupunktio, joka on saanut jo Kansainvälisen standardoimisorganisaation (International Standardization Organization; ISO) ISO-standardinkin. Valmisteilla on parhaillaan useiden muidenkin kiinalaisen lääketieteen menetelmien ja hoitokeinojen ja valmisteiden arviointi kansainvälistä ISO-standardin varten (International Standardization Organization, ISO/TC 249Traditional chinese medicinehttp://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_tc_browse.htm?commid=598435

Kymmenen kiinalaisen lääketieteen menetelmän kansainvälisen standardoinnin uskotaan valmistuvan a saavan hyväksynnän vuoden 2017 kuluessa. Kaikkiaan valmisteilla on standardiehdotus/arviointi 47 erilaisesta kiinalaisen lääketieteen menetelmästä tai valmisteesta.  Jo nykyisellään – vailla virallista asemaa – yli 2 000 vuoden perinteen kautta kehittyneen kiinalaisen lääketieteen menetelmiä käytetään ja sovelletaan yli 180 eri maassa, ja ISO-standardoinnin antama selvyys keinojen ja valmisteiden sisällöstä, tehokkuudesta ja turvallisuudesta lisännee suosiota entisestään (People’s Daily Online, 20.10.2016; http://en.people.cn/n3/2016/1020/c90000-9130287.html

 

Mainokset