Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yhden pelin aiheuttamat haitat korjautuvat 24 tunnissa

Pääpelillä on hintansa jalkapalloilijan lähiajan henkiseen suorituskykyyn. Onneksi haitat näyttävät olevan lyhytaikaisia. Kuvalähde: simplewallart.net.

Pääpelillä on hintansa jalkapalloilijan lähiajan henkiseen suorituskykyyn. Onneksi haitat näyttävät olevan lyhytaikaisia. Kuvalähde: simplewallart.net.

Fyysisiin kontakteihin pitkälti perustuvat joukkuepelit kuten amerikkalainen jalkapallo ja jääkiekko tunnetaan urheilulajeina, joiden harrastajilla on keskimääräistä kansalaista useammin päähän kohdistuvia iskuja tai kolhuja. Perinteinen eurooppalainen soccer-jalkapallokaan ei ole tässä suhteessa täysin ongelmaton laji, sillä jokaisessa ottelussa pelin kulkuun kuuluvat pääpelitilanteet – pallon pukkaaminen kulmapotkutilanteissa, syöttöjä vastaanotettaessa tai puolustustyöskentelyssä. Tavanomaisissa puskuissa pallon päähän kohdistama voima on paljon pienempi kuin todellisia kontaktilajeissa tapahtuvissa taklauksissa, mutta pukkaaminenkin rasittaa pelaajan aivoja, osoittavat skotlantilaiset kokeelliset tutkimukset.

Stirlingin yliopiston Fysiologina, liikunnan ja ravitsemuksen tutkimusyksikön tutkijan Thomas G. Di Virgillion johdolla Open Access -periaatteella (kaikille vapaasti saatavilla oleva) internetissä julkaistavassa EBioMedicine -sarjassa 23.10.2016  ilmestyneessä kokeessa oli mukana parikymmentä keski-iältään 22-vuotiasta jalkapalloilun harrastajaa. Mukana oli sekä mies- että naispelaajia.

Testitilanteessa pelaajat puskivat (pukkasivat) kulmapotkua vastaavalla tahdilla ja voimalla koneellisesti laukaistua palloa 20 kertaa session aikana. Pukkauksen päähän kohdistuvan iskun/kolhun vaikutuksia mitattiin aivojen sähkömagneettisia ominaisuuksia mittaamalla sekä ennen kokeen alkua että välittömästi puskusession jälkeen sekä 24 tunnin, 48 tunnin ja vielä kaksi viikkoa session jälkeen. Yleishavainto oli, että parinkymmenen pukkauksen vaikutuksesta aivojen kuorikerroksessa informaation siirtotapahtumat hidastuivat, ja myös haitallista heikkenemistä todettiin myös aivojen muistitoiminnoissa.

Päähän kohdistuneen jalkapallotörmäyksen haittoja todettiin muun muassa asennon vakautta säätelevissä aivojen kuorikerroksen toiminnoissa, aivojen ärtyvyyden (reaktioherkkyyden) mittauksissa sekä henkisen suorituskyvyn (kognitiivisissa) ominaisuuksissa.

Välittömästi 20 pukkauksen testisession jälkeen tehdyissä mittauksissa pelaajien muistiominaisuuksissa havaittiin 41–67 prosentin heikkenemistä verrattuna ennen kolhukoetta tehtyihin vastaaviin testeihin. Vaikutus oli onneksi lyhytaikainen, sillä jo 24 tunnin kuluttua tehdyssä seurannassa pukkauskolhujen aiheuttamat haitat olivat kadonneet. jalkapallon pelaamisen elimellisesti kuuluvan pääpelin (pukkaamisen) pitkäaikaisvaikutuksista skottitutkijat haluaisivat lisäselvityksiä. Yhden ottelun iskuja vastaavan fyysisen rasituksen haitat korjautuvat/palautuvat nopeasti, mutta kokonaisen pelikauden tai peliuran aikaan tapahtuvien pukkaustörmäysten seurauksia tulisi tutkia, skottitutkijat toteavat. Pitkään vaietut amerikkalaisen jalkapallon ja jääkiekon – nyrkkeilystä puhumattakaan – kiistattomat ja pysyvät aivovammat kiistettiin nekin pitkään urheilupiireissä, mutta tätä nykyä päähän kohdistuneet iskut osataan useimmissa lajeissa ottaa vakavasti (EBioMedicine, 23.10.2016; www.sciencedirect.com/science/article/pii/S235239641630490X

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa.

Englannin jalkapalloliitto tahtoo selvityksen pelaajien aivovammoista. Tiedebasaari 12.4.2016; https://tiedebasaari.com/2016/04/12

Aivovammat yleisiä amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisilla. Tiedebasaari 12.4.2016; https://tiedebasaari.com/2016/04/12

Amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliiga NFL panostaa 100 miljoonaa dollaria pelaajien päävammojen estämiseen. Tiedebasaari 18.9.2016; https://tiedebasaari.com/2016/09/18

Jalkapalloharrastuksesta suuri hyöty ikämiesten terveydelle. Tiedebasaari 20.4.2016; https://tiedebasaari.com/2016/04/20

Mainokset