Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Muuttolintujen suositulla levähdysalueella Sisä-Mongolissa tavatut kuollet joutsenet on mitä ilmeisimmin myrkytetty karbofuraanilla. Kuva: cztv.com.

Muuttolintujen suositulla levähdysalueella Sisä-Mongolissa tavatut kuollet joutsenet on mitä ilmeisimmin myrkytetty karbofuraanilla. Kuva: cztv.com.

Kiinan pohjoisosassa, Sisä-Mongolian autonomisella alueella on tavattu joutsenten joukkosurma. Paikallisten karjatilallisten järvivedestä maalle nostamien raatojen kudoksista löydettiin alustavissa analyyseissä erittäin voimakkaana tuholaisten torjunta-aineena tunnettavaa karbofuraani-myrkkyä. Myrkyn – jonka käyttö on laajalti maailmalla, muun muassa Euroopan unionissa ja Kanadassa, kiellettyä – lähdettä ja käytön kohdetta ei tiedetä. Paikallisten viranomaisten mukaan kyse on mitä todennäköisimmin salametsästäjien toimista.

Joutsenten lisäksi järvestä kerättiin 26 sinisorsaa. Lintujen raadot on kuljetettu turvallisesti hävitettäviksi, ja alueella tehdään ympäristön tilan arviointi. Noin 300 kilometriä pääkaupunki Pekingin pohjoispuolella sijaitseva tapahtumapaikka on muuttolintujen tärkeää levähdysaluetta. valvontaa alueella on lisätty, ja viranomaiset tutkivat siipikarjanäytteitä paikallisilla markkinoilla myytävistä linnuista (China.org.cn; 27.10.2016;  http://www.china.org.cn/china/2016-10/27/content_39577732.htm

Karboniluokan myrkkyihin lukeutuva karbofuraani on yksi voimakkaimmista torjunta-aineista, jonka sanotaan pystyvän tappavan ihmisen yhden teelusikallisen neljäsosaa vastaavalla annoksella. Vaikka yhdiste on kielletty monissa maissa, karbofuraania käytetään myös Euroopassa. Esimerkiksi vuonna 2013 kansainvälisille markkinoille saakka pääsi espanjalaisia, karbofuraanin myrkyttämiä vesimeloneja. Vuonna 2009 Keniassa paljastettiin tapaus, jossa maanviljelijät olivat myrkyttäneet leijonia karbofuraanilla.

Mainokset