Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Isohaarahaukan tulevaisuus näyttää turvatulta Britanniassa. KUva: WSBR (Wiltshire and Swindon Biological Records Centre. Piirros: iclipart.com.

Isohaarahaukan tulevaisuus näyttää turvatulta Britanniassa. Kuva: WSBRC (Wiltshire and Swindon Biological Records Centre. Piirros: iclipart.com.

Brittein saarten linnustoon perinteisesti kuulunut mutta taannoin jo paikallisen sukupuuton partaalle ajautunut petolintu, isohaarahaukka (Milnus milnus; engl. Red kite) saa kiittää tulevaisuuden hyvistä näkymistään saarivaltakunnan oikeuslaitosta. Jo vuosia vireilllä ollut tuulivoimalapuiston rakennushanke läntisessä Walesissa, Ceredigion’in kreivikunnassa jäädytettiin oikeuden päätöksellä, koska suunniteltu tuulimyllyjen sijaintipaikka on lähellä isohaarahaukan perinteistä pesimäaluetta.

Kaikkiaan 27 tuulivoimalayksikön puiston rakennussuunnitelman hylkäsi aikoinaan  Britannian silloinen energiaministeri Amber Rudd petolintujen suojelun nimissä. Tuulipuiston rakennusta hakenut voimayhtiö valitti ministerin päätöksestä, mutta korkein valitustuomioistuin (High Court) päätti pitää ministeri Ruddin kielteisen päätöksen voimassa.

Isohaarahaúkkoejn kanta oli alhaisimmillaan Brittein saarilla vain 20 pesivän parin varassa, mutta suojelun ja aktiivisen kannanhoitotyön tuloksena näitä suurikokoisia petoja on saarivaltakunnassa tätä nykyä noin 400 paria.

Suunnitellun tuulivoimalapuiston tuottama sähkö olisi riittänyt noin  100 000 kotitalouden sähköntarpeen tyydyttämiseen.

Isohaarahaukka on uhanalaisten eläinten luettelossa silmälläpidettävien lajien ryhmässä. Lajia tavataan lähes koko Euroopassa, Suomessa vain satunnaisina yksittäisinä harhailijoina. Koko maailman isohaarahaukoista yli 90 prosenttia elää Euroopassa (The Times, 24.10.2016).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Tuulivoimalat ovat linnuille vaarallisempia rakennusvaiheen kuin jatkuvan toiminnan aikana. Tiedebasaari 4.8.2012; https://tiedebasaari.com/2012/08/04

Muuttavat hanhiparvet osaavat välttää Britannian rannikkovesille rakennettuja uusia tuulivoimalapuistoja. Tiedebasaari 16.8.2012; https://tiedebasaari.com/2012/08/16

 

Mainokset