Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Useissa muissa maissa jo vuosia sitten itsestään selvyytenä otettu muovikassien maksullisuus tulee voimaan myös Kreikassa vuonna 2107.

Useissa muissa maissa jo vuosia sitten itsestään selvyytenä otettu muovikassien maksullisuus tulee voimaan myös Kreikassa vuonna 2017.

Kreikka on jätehuollon ja materiaalien kierrätyksen järjestelyissä monien muiden maiden jäljessä, mutta vuoden 2017 alusta maa ottaa yhden askelen eteenpäin kauppojen jakamien muovikassien tullessa asiakkaille maksullisiksi. Lopullista vahvistusta vailla olevassa, maan hallituksen arvioitavana olevassa esityksessä kauppojen jakamien muovikassien hinnaksi ehdotetaan 5–10 eurosenttiä kappaleelta.

Kreikkalaiset kuluttavat keskimäärin 240–500 kertakäyttöistä – ja toistaiseksi kauppojen maksutta jakamia – muovikassia vuodessa. Hylättyjen ja asianmukaisen kierrätyksen puuttuessa luontoon päätyvien muovikassien, -pussien ja -pullojen aiheuttamat ympäristöongelmat ovat Kreikassakin tunnettua ja tunnustettua. Huhtikuussa 2016 järjestetyssä kokouksessa Patrasin yliopiston professori Georgios Papatheodorou totesi, että muovijätteiden aiheuttamat ongelmat on tunnettu Kreikassakin jo parinkymmenen vuoden ajan, ja ainakin 600 merien eliölajin tiedetään kärsivän roskaantumisesta. Papatheodoroun mukaan Ateenan ja satamakaupunki Pireuksen edustalla sijaitsevassa Saroninlahdessa kelluu tätä nykyä 3 500 muoviroskaa jokaista neliökilometriä kohti (Greek Reporter, 27.10.2016; http://greece.greekreporter.com/2016/10/27/supermarkets-to-charge-for-plastic-bags-in-2017/

Mainokset