Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Norja on julkisuudelta piilossa noussut maailman suurimmaksi valanpyytäjävaltioksi. Kuva: cybergazing.com.

Norja on julkisuudelta piilossa noussut maailman suurimmaksi valanpyytäjävaltioksi. Kuva: cybergazing.com.

Kansainvälisen valaanpyyntikomission (International Whaling Commission; IWC) kokouksissa nousee kerta toisensa jälkeen esiin Japanin tieteellisen pyynnin nimissä harjoittama mutta maailmanlaajuisen yleissopimuksen kieltämä valaanpyynti. Hetkeksi Japani pysäytti Eteläisen jäämeren valaanpyynnin kaudella 2014/2015, mutta tätä nykyä jatkuvassa ohjelmassaan saarivaltion pyyntimäärät nousevat yli 300 lahtivalaaseen vuodessa. Japanin pyynti tuomitaan yleisesti, mutta vastaavaa pyyntiä harjoittavat Pohjoismaat ovat päässeet arvostelussa paljon vähemmällä. IWC:n vuoden 2016 kokouksessa Slovakiassa kansalais- ja eläinsuojelujärjestöt nostivat esiin Norjan harjoittaman valaanpyynnin, joka on volyymeiltään jopa selvästi Japanin pyyntiä suurempaa.

Pro Wildlife-, Animal Welfare Institute- ja OceanCare- järjestöjen yhteisessä Frozen in Time: How Modern Norway Clings to Its Whaling Past -raportissa todetaan Norjan pyytäneen vuonna 2014 yhteensä 736 lahtivalasta, kun paljon parjatun Japanin saman vuoden pyyntimäärä oli “vain” 196 valasta (https://awionline.org/sites/default/files/uploads/documents/AWI-ML-NorwayReport-2016.pdf

Norjan ohella kaupallista valaanpyyntiä harjoittavat myös Islanti ja Venäjä, ja nämä kolme maata ovatkin lähes ainoina osoittaneet ymmärrystä Japanin harjoittamalle valaanpyynnille.

Kansainvälisen, yleismaailmallisen sopimuksen nojalla kaupallinen valaanpyyni on ollut kiellettyä vuodesta 1986 lähtien. Poikkeuslupia valaanpyyntiin myönnetään eräille alkuperäiskansojen yhteisöille sekä tarkoin määriteltyjen tieteellisten tutkimuksien tarpeisin (The Local, Norway, 27.10.2016; https://www.thelocal.no/20161027/norway-under-renewed-fire-for-undermining-whaling-ban

Mainokset