Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Karpalouutteesta voi olla jopa antibioottien korvaajaksi. Kuva: iclipart.com.

Karpalouutteesta voi olla jopa antibioottien korvaajaksi. Kuva: iclipart.com.

Jo niin kutsutun vanhan kansan viisauksien mukaan karpalon, ja etenkin karpalomehun, nauttiminen auttaa bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoidossa. Modernin lääketieteen oppikirjoihin saakka on päässyt tieto karpalon tehoyhdisteiden myönteisestä vaikutuksesta virtsatietulehdusten hoidossa. Karpalon sisältämien yhdisteiden tiedetään olevan tehokkaita antioksidantteja, ja tulehdusten ennaltaehkäisyssä ja hoidossa näiden yhdisteiden tiedetään estävän limakalvojen pinnoilla muodostuvien bakteerikerrostumien, niin kutsuttujen biofilmien kehittymistä. Tarkkoja karpaloyhdisteiden vaikutusmekanismeja solutason vaikutusmekanismeja ie kuitenkaan ole tunnistettu ja kuvattu. Uuden kanadalaistutkimuksen tuloksista saadaan selvyyttä karpalon tehoyhdisteiden tehoyhdisteiden toiminnasta.

Montrealissa toimivan McGill-yliopiston Kemian tekniikan osaston tutkijan Vimal B. Maisurian johdolla Scientific Reports -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin biolääketieteellisissä kokeissa yleisesti malliorganismina käytettävän hedelmäkärpäsen (banaanikärpäsen; Drosophila melanogaster) solutason reaktioita kanadalaisen karpalon (Vaccinium macrocarpon) uutteiden vaikutusta bakteerisolujen väliseen kommunikointiin (informaation välittymiseen bakteerisolusta toiseen), bakteerien kiinnittymiseen eläinsolukkojen kalvoille sekä mekanismeja, joiden kautta bakteerit kehittyvät erityisen herkästi tarttuviksi ja tauteja aiheuttaviksi. Tutkimuksen pääkohteena oli karpalosta valmistetun proantosyanidiiniuutteen vaikutus muun muassa keuhkokuumetta, kystistä fibroosia, korvatulehduksia, virtatietulehduksia aiheuttavan Pseudomonas aeruginosa -bakteerin elinolosuhteisiin, solujen väliseen yhteydenpitoon sekä bakteerin leviämiseen vaikuttaviin ominaisuuksiin.

karpalouute esti tehokkaasti varsinkin Pseudomonas-solujen välistä kommunikointia, jolla on suuri merkitys bakteerin leviämis- ja tartuntaominaisuuksissa. kanadalaistutkijoiden mukaan karpalosta saadun proantosyanidiiniuutteen teho on niin hyvä, että kasviyhdisteitä voitaisiin mahdollisesti kehittää antibioottilääkkeiden korvaajiksi. Tällainen vaihtoehto olisi mitä toivottavin, sillä Pseudomonas aeruginosa kehittyy helposti antibioottilääkkeille vastustuskykyiseksi, ja juuri siksi tämä bakteeri on hyvin haitallinen ja vaarallinen muun muassa sairaaloissa. Terveelle ihmiselle Pseudomonas-tartunta on yleensä varsin haitaton, mutta kroonisesti sairaille tai muuten vastustuskyvyltään alentuneille henkilöille bakteeri on jopa hengenvaarallinen (Scientific Reports 6http://www.nature.com/articles/srep30169

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Bakteereita tuhoavan karpalon myönteisten vaikutusten mekanismi selville. Tiedebasaari 31.7.2013; https://tiedebasaari.com/2013/07/31

Karpalo on terveellisintä, kun tehoaineet nautitaan mehuna. Tiedebasaari 21.11.2011; https://tiedebasaari.com/2011/11/21

Mainokset