Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Virusta havaittu vain luonnonvaraisissa linnuissa

Lintuinfluenssat ovat tuttu ongelma Intiassa, joten viranomaisten valmius ennaltaehkäisevään torjuntatyöhön ja yleisölle tiedottamisen ovat valmiina. Kuva; topnews.in.

Lintuinfluenssat ovat tuttu ongelma Intiassa, joten viranomaisilla on valmius ennaltaehkäisevään torjuntatyöhön ja yleisölle tiedottamisen. Kuva; topnews.in.

Intian terveydenhuollon viranomaiset ilmoittavat löytäneensä ja tunnistaneensa lintuinfluenssaa aiheuttavasta viruksesta uudenlaisen muodon. H5N8-virus tavattiin ensi kerran lokakuun 2016 puolivälissä Pohjois-Intiassa, pääkaupunki New Delhin eläinpuistossa. Uuden virusmuodon tartunta-alttiutta tai -mekanismeja ei vielä tunneta, mutta toistaiseksi H5N8-virusta on tavattu vain luonnosta ja eläinpuistosta, mutta ei ainuttakaan tapausta ihmisen hoivissa olevan siipikarjan linnuissa, ihmistartunnoista puhumattakaan. Viranomaiset rauhoittelevat yleisöä, ettei löydöksestä pidä huolestua.

Ensi havaintojen jälkeen H5N8-virusta on tavattu eri puolilta Intiaa, ja niin terveydenhuollon kuin maatilatalouden viranomaiset ovat valppaina seuraten uusia löydöksiä. Viranomaiset vakuuttavat, että uuden tyypin lintuinfluenssaviruksen leviämistä pyritään estämään kaikin tavoin, ja näin mahdollisuus siipikarjan sairastumiseen tai viruksen mahdolliseen kykyyn tarttua ihmiseen huomioidaan ja riskejä minimoidaan käytettävissä olevin voimavaroin.

Löydetyt sairastuneet ja kuolleet linnut eristetään ja hävitetään asianmukaisesti viruksen leviämisen estämiseksi. Ainakaan toistaiseksi uuden virusmuodon takia ei ole tarvetta minkäänlaisiin rajoituksiin siipikarjan hoidossa tai lintujen myynnisä ja käytössä ihmisten ravintona (International Business Times, India, 22.10.2016; http://www.ibtimes.co.in/govt-confirms-new-strain-bird-flu-says-there-no-need-panic-700704

Bhobalissa toimivan valtakunnallisen asiantuntijaviranomaisen (The National Institute for High Security Animal Diseases; NIHSAD) mukaan luonnon linnuista tavattu ja lintuja tappanut H5N8 on typiltään aikaisemmin tuntematon lintuinfluenssavirus. Tiedotteet ja uutiset eivät tarkemmin kero, millä tavoin tämä virus poikkeaa aikaisemmin tunnetuista lintuinfluenssan aiheuttajista. H5N8 ei ole muotona kokonaan uusi, vaan tämän tyypin lintuinfluenssavirus on tunnettu maailmalla jo parin vuoden ajan. H5N8-virusta tavattiin vuosina 2014 ja 2015 myös Euroopassa, ja ainakin Saksassa ja Hollannissa H5N8-tartuntoja todettiin myös siipikarjatiloilla.

Mainokset