Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Flavanolit parantavat veren rasva- ja sokeriarvoja

Terveysravintoa parhaasta päästä: Tumman suklaan flavanoliyhdisteet ovat eduksi sydänterveydelle ja diabeteksen säätelyssä. Kuva: Kai Aulio.

Terveysravintoa parhaasta päästä: Tumman suklaan flavanoliyhdisteet ovat eduksi sydänterveydelle ja diabeteksen säätelyssä. Kuva: Kai Aulio.

Ravinnon merkitys terveyteen on lähes jokapäiväinen uutisten aihe, ja monet suositukset ovat sekä lupaavia että helppoja ja miellyttäviä noudattaa. Yksi helpoimmin omaksuttavista lienee suositus syödä säännöllisesti suklaata. Erityisesti tumman suklaan nauttimisen hyödyt sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen säätelyssä on todistettu useissa tutkimuksissa. Suklaan pääraaka-aineessa kaakaossa on runsaasti antioksidantteina vaikuttavia yhdisteitä, joista erilaisten flavanolien pitoisuudet ovat huipussaan tummassa suklaassa. Monien tutkimuksien positiivisia terveysvaikutuksia on osin epäilty, koska valtaosa selvityksistä on perustunut varsin pieniin aineistoihin. Otoskoon vaikutusta kompensoimaan kansainvälinen tutkijaryhmä analysoi tieteellisessä kirjallisuudessa julkaistuja, flavanolien – erityisesti kaakaoperäisten tuotteiden kuten tumman suklaan – nauttimisen hyötyjä olemassa olevan tiedon yhteenveto- eli meta-analyysissä.

Yhdysvaltalaisen Brown-yliopiston professorin Simin Liun johtaman tutkijaryhmän tulokset julkaistiin Journal of Nutrition -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 28.9.2016. Vertailukelpoiset kriteerit täyttävinä analyysiin otettiin 19 eri puolilla maailmaa toteutettua tutkimusta. Yleisenä johtopäätöksenä meta-analyysissä päädyttiin toteamukseen, että flavanolien nauttimisella on myönteinen vaikutus veriarvoihin riippumatta siitä, missä muodossa nämä antioksidanttiset yhdisteet saatiin. Valtaosa aikaisemmin julkaistuista tutkimuksista on keskittynyt tumman suklaan terveydellisiin vaikutuksiin, mutta samanlaisia tuloksia on saatu nestemäisessä muodossa (kaakaona) nautituista flavanoleista.

Flavanolien nauttimisen vaikutuksista tärkeimpiä ovat veren triglyseridi-rasvojen pitoisuuden aleneminen, insuliiniresistenssin paraneminen sekä tulehdusten väheneminen, mitä osoittaa tiettyjen indikaattoriyhdisteiden kuten C-reaktiivisen proteiinin (CRP) pitoisuuksien aleneminen. Hyödyllisimpiä muutoksia havaittiin henkilöillä, jotka olivat nauttineet flavanoleja 200–600 milligrammaa vuorokaudessa (pitoisuus vaihtelee eri suklaalaaduissa ja tuotteissa, joten syödyn tai juodun ravinnon määrää ei sellaisenaan voi verrata).

Flavanolien myönteiset vaikutukset eivät ole yksiselitteisesti suoraan nautituista annoksista riippuvaisia. Yhteenvetotutkimuksen mukaan suurimpia flavanoliannoksia nauttineilla todettiin parhaat myönteiset tulokset triglyseridien alenemisessa sekä insuliiniresistenssissä, mutta tämän joukon jäsenillä veren hyvälaatuisen eli HDL-kolesterolin arvot eivät sanottavasti parantuneet. Sen sijaan henkilöillä, joiden flavanoliannokset olivat säännöllisiä mutta määriltään vähäisiä, veren HDL-kolesterolissa havaittiin merkittävää paranemista.

Flavanolien nauttimisen aiheuttamat muutokset veriarvoissa – laadusta tai tasosta riippumatta – ovat yksiselitteisesti myönteisiä sydän- ja verenkiertoelimistön terveydelle, tutkijat toteavat johtopäätöksenään (Journal of Nutrition, 28.9.2016: http://jn.nutrition.org/content/early/2016/09/28/jn.116.237644.abstract

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Tumman suklaan tehoyhdisteet edistävät painonhallintaa ja alentavat diabetesriskiä. Tiedebasaari 8.4.2014; https://tiedebasaari.com/2014/04/08

Säännöllinen suklaan syönti näyttää vähentävän aivohalvauksen riskiä. Tiedebasaari 25.9.2012; https://tiedebasaari.com/2012/09/25

Mainokset