Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Autoilija viettää Lontoon ruuhkissa jopa 101 tuntia vuodessa

Lontoossa on liian paljon autoja, jotta liikenne voisi olla sujuvaa. Kuva: Kai Aulio.

Lontoossa on liian paljon autoja, jotta liikenne voisi olla sujuvaa. Jonot ja seisonta-ajat ovat pidentyneet ydinkeskustan ruuhkamaksuista huolimatta. Kuva: Kai Aulio.

Lontoo on yksi maailman tärkeimmistä ja nopeimmin kasvavista pääkaupungeista – brittien EU-eropäätöksestä huolimatta. Nopean väestönkasvun ja taloudellisen toiminnan vilkastuttama rakentaminen pilvenpiirtäjineen on mullistanut metropolin kaupunkikuvan, ja väestönkasvun myötä myös liikenne on lisääntynyt paikoin kestämättömäksi. Lontoo on tätä nykyä mantereemme ruuhkaisin pääkaupunki, jossa esimerkiksi julkisen liikenteen etenemisnopeus vastaa normaalia kävelyvauhtia.

Liikennesuunnitteluun keskittyvän Inrix-tutkimuslaitoksen The Sunday Times -lehden toimeksiannosta tekemän selvityksen mukaan eurooppalaisten kaupunkikeskustojen liikenteen ruuhka-aikojen seisonta- ja odotusajat ovat lisääntyneet keskimäärin 40 prosentilla viimeisten neljän vuoden kuluessa. Tätä nykyä 18 vertailun kohteena olleen kaupungin ruuhka-aikojen jonoissa odotteluun kuluu keskimäärin 12.4 tuntia enemmän aikaan kuin vuonna 2012.

Kävellen pääsee ruuhka-aikoina perille lähes yhtä nopeasti kuin bussilla

Lontoossa ruuhka-ajan jonotus- ja seisonta-ajat ovat lisääntyneet merkittävästi enemmän kuin muissa kaupungeissa. Kun vuonna 2012 ruuhkissa seisoskelu vei vuodessa 72 ylimääräistä tuntia, tätä nykyä tuo jonoissa mateluun tuhlautuva aika on noussut jo 101 tuntiin vuodessa. Uusimman vertailun mukaan Lontoo on vallannut Brysseliltä Euroopan ruuhkaisimman pääkaupungin kyseenalaisen ykköspaikan.

Polkupyörä on nopein tapa liikkua Lontoon keskustassa. Ajassa, jossa bussi etenee kilometrin, pyöräilijä on jo yli kolmen kilometrin päässä. Hyvin varusteltuja ja hyväkuntoisia kaupunkipyöriä on tarjolla metropolin joka puolella, mutta ajaminen vaatii sekä taitoa että rohkeutta. Hyde Park Corner. Kuva: Kai Aulio.

Polkupyörä on nopein tapa liikkua Lontoon keskustassa. Ajassa, jossa bussi etenee kilometrin, pyöräilijä on jo yli kolmen kilometrin päässä. Hyvin varusteltuja ja hyväkuntoisia kaupunkipyöriä on tarjolla metropolin joka puolella, mutta ajaminen vaatii sekä taitoa että rohkeutta. Hyde Park Corner. Kuva: Kai Aulio.

Uusien vertailutietojen mukaan Lontoon keskustan ruuhkaisimmilla katuosuuksilla bussien keskimääräinen etenemisvauhti on 3.8 mailia eli noin 6.1 kilometriä tunnissa. Jalankulkijan normaaliksi kävelyvauhdiksi mainitaan 3.1 mailia eli noin 5 kilometriä tunnissa. Polkupyöräily onkin Lontoon keskustassa selvästi nopein liikkumistapa. Vertailujen mukaan keskimäärinen pyöräilijän etenemisnopeus Lontoossa on 13.8 mailia eli noin 22 kilometriä tunnissa. Yli 10 miljoonan asukkaan metropoliksi Lontoo onkin kehittänyt polkupyöräverkostoaan poikkeuksellisen tehokkaasti. Edellisen pormestarin – nykyisen Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin aloitteesta suunniteltu ja jo osin toteutunut Bicycle Superhighways -pyörätieverkosto antaa kevyelle liikenteelle paitsi tila myös etuoikeuksia autoihin nähden esimeriksi liikennevalojen ajoituksessa (International Business Times, 16.10.2016; http://www.ibtimes.co.uk/sunday-times-study-finds-london-buses-slower-horse-carts-1586641

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Britannian hallitukselta miljoona-avustukset bussien päästöjen vähentämiseen. Tiedebasaari 11.9.2015; https://tiedebasaari.com/2015/09/11

Mainokset