Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Kiharapelikanin normaalia elinaluetta on Mustanmeren rannikko ja suurin yhdyskunta tavataan kreikkalaisella järvellä. Britanniassa laji on pesinyt ilmeisesti 5 000 vuotta sitten, eikä pelikani le edes käynyt saarilla 500 vuoteen. Kuva: Devonbirds.org.

Kiharapelikaanin normaalia elinaluetta on Mustanmeren rannikko ja suurin yhdyskunta tavataan kreikkalaisella järvellä. Britanniassa laji on pesinyt ilmeisesti 5 000 vuotta sitten. Kuva: Devonbirds.org.

Syksy on aikaa, jolloin muuttolintujen suuret parvet herättävät niin lintuharrastajien kuin maallikkojen huomiota, ja varsinkin ornitologian aktiiviharrastajat tähyävät normaaleilta elinalueiltaan harhautuneita harvinaisuuksia. Vuosittain Suomessakin uutisoiduista harvinaisuuksista useimmat kansalaiset eivät ole koskaan kuulleetkaan, eikä varsinkaan pieniä, varpuslintujen kokoluokan rariteetteja moni tunnistaisikaan. Manner-Englannin lounaisimmassa kolkassa, Cornwallin Land’s Endissä sen sijaan tavattiin harvinaisuus, jonka jokainen näkökykyinen paikalla olija varmasti huomioi: Merenrannikolla tavattiin suurikokoinen kiharapelikaani (Pelecanus crispus, englanniksi Dalmatian Pelican), jonka normaalia elinaluetta on Mustanmeren rannikko, ja lajin suuret parvet ovat esimerkiksi Tonavan suiston vetovoimaisimpia nähtävyyksiä.

Pesivänä pelikaani on kuulunut Englannin linnustoon ilmeisesti noin 5 000 vuotta sitten. Lokakuussa 2016 Englannissa havaittu yksilö on ilmeisesti sama yksilö, joka oli aikaisemmin kesällä ja syksyllä nähty Puolassa ja Saksassa.

Kiharapelikaani on harvinainen ja uhanalaiseksi luokiteltu laji. Koko maailmassa lienee 10 000‒20 000 yksilöä, josta valtaosa elää Mustanmeren rannikolla ja Kreikan Mikri Prespa -järvellä (ITV Report, 5.10.2016;  http://www.itv.com/news/westcountry/2016-10-05/rare-bird-returns-to-the-west-country-after-five-thousand-years/

Mainokset