Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Voimassa olevat rokotukset ehto kouluun pääsyyn

Pakolaislasten kouluttaminen on sivistysvaltion juridinen ja moraalinen velvollisuus, Kreikassa tunnustetaan ‒ paikallisen väestön mahdollisesta vastustuksesta huolimatta. Kuva: ekathimerini.com.

Pakolaislasten kouluttaminen on sivistysvaltion juridinen ja moraalinen velvollisuus, Kreikassa tunnustetaan ‒ paikallisen väestön mahdollisesta vastustuksesta huolimatta. Kuva: ekathimerini.com.

Kreikka on ollut jo vuosikausia vaikeuksissa Lähi-idästä tulleiden kymmenien tuhansien pakolaisten elinolojen järjestelyissä. Välttämättömien ruoka majoitus- ja terveydenhuollon tarpeiden tyydyttäminen kymmenille tuhansille tulijoille olisi valtaisa urakka mille maalle tahansa, kroonisissa talousvaikeuksissa olevasta Kreikasta puhumattakaan. Mutta kreikkalaiset tuntevat vastuunsa maahansa saapuneiden hädänalaisten auttamisessa. Uusin kädenojennus tulijoille on lasten koulunkäyntimahdollisuuksien takaaminen. 10.10.2016 alkaen pakolaislapsille aletaan turvata säännöllinen koulunkäynti. Ensimmäisessä vaiheessa kouluja käynnistetään pakolaisleireillä, ja hajautetummin maahantulijoille taataan opiskelumahdollisuus normaaleissa kreikkalaislasten kouluissa.

Aluksi pakolaisleirien kouluja avataan kaksi Ateenassa, kaksi Thessalonikissa, yksi Epiduruksessa ja yksi Eviassa, ja lisäksi 20 koulua eri puolilla Kreikkaa ottavat pakolaislapsia mukaan tavanomaisiin kreikkalaislasten luokkiin.

Pakolaisten koulunkäynnin edellytyksenä on, että tulijoilla ovat voimassa Kreikassa normaalit, kattavat rokotukset. Uusia kouluja ja luokkia voidaan aloittaa tarvittaessa sitä mukaa, kun pakolaisten rokotukset saadaan voimaan. Pakolaisten koulunkäyntiä on vastustettu etenkin Pohjois-Kreikassa sillä perusteella, että tulijoiden pääsy paikallisten lasten joukkoon on terveydellinen ja kulttuurinen riski erilaisista tavoista ja uskonnoista johtuen.

Kreikan opetusministeri Nikos Filis vaimentaa paikoitellen noussutta vastarintaa toteamalla, että maahantulijalapset leikkivät joka tapauksessa paikallisten lasten kanssa, joten koulunkäynti on luonteva tapa turvata inhimillinen vastaanotto pakolaisille. Koulunkäynnin järjestäminen on sivistysvaltiolle sekä juridinen että moraalinen velvollisuus, ministeri Filis korostaa.

Kreikkaan on jäänyt pysyväisluonteisesti yli 60 000 pakolaista sen jälkeen, kun monet Keski- ja Länsi-Euroopan maat pysäyttivät maahantulijoiden pääsyn (Greek Reporter, 6.10.2016; http://greece.greekreporter.com/2016/10/06/1500-migrant-children-to-begin-school-in-greece-on-october-10/

 

Mainokset