Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vedessä ja sedimenteissä aikaisemmin tuntemattomia bakteriofageja, patogeenisten bakteerien tuhoajia

Ganges on hindulaisuuden pyhä virta, jossa jokaisen uskovaisen tulisi kastautua ainakin kerran elämässään. Kuva: Orisssapost.com.

Ganges on hindulaisuuden pyhä virta, jossa jokaisen uskovaisen tulisi kastautua ainakin kerran elämässään. Kuva: Orisssapost.com.

Maailman suurimpiin, kuuluisimipiin ja tärkeimpiin jokiin lukeutuva, Bangladeshin ja Intian valtioiden alueilla virtaava 2510-kilometrinen Ganges on etenkinkin hinduille merkittävä uskonnollinen pyhiinvaelluskohde. Jokaisen hindun tulisi kastautua Gangesissa ainakin kerran elämässään. Toisaalta Ganges on tätä nykyä etenkin keski- ja alajuoksultaan on saastunut. Asutuksen ja teollisuuden päästämien myrkkyjen ja ravinteiden sekä puutteellisen (puuttuvan) hygieniakulttuurin takia etenkin Gangesin mikrobiologinen kunto on analyysitulosten perusteella hälyttävän huono. Vesianalyyseissä mitattavat suuret bakteeri- ja viruspitoisuudet eivät kuitenkaan estä hinduja tai muita pyhittävään puhdistautumiseen luottavia kastautumasta tai uimasta Gangesissa. Eikä tuollainen kastautuminen välttämättä niin huono ajatus kuin länsimaiseen hygienianormistoon tottunut olettaisi. Gangesissa on todellakin puhdistavia voimia – tarkemmin sanottuna patogeenisiakin mikrobeja tuhoavia bakteriofageja.

Usko Gangesin parantaviin voimiin on korostetusti uskonnollista perua, mutta jo vuonna 1896 brittiläinen lääkäri E Hanbury Hankin julkaisi tietoja Gangesin veden kyvystä tuhota kolerabakteereja. Gangesin vesi eliminoi taudinaiheuttajia, mutta rinnakkaisessa käsittelyssä kolerabakteerit säilyivät elinvoimaisina puhtaassa, tislatussa vedessä. Selitys reilun vuosisadan takaiselle – ja mekanismeiltaan selittämättömälle ja vahvistamattomalle – väitteelle on saatu viimeaikaisista tutkimuksista.

Punjabin ja Haryanan osavaltioiden pääkaupungissa Chandigarhissa toimivan Institute of Microbial Technology -tutkimuslaitoksen päätutkijan, tohtori Shanmugam Mayilrajin mukaan Gangesin vedestä on löydetty ja tunnistettu 20–25 eri lajeihin kuuluvaa virusksiin kuuluvaa n bakteriofagia, jotka pystyvät tuhoamaan tauteja aiheuttavia bakteereja. Terveydenhuollon kannalta merkittäviä, Gangesin vesiympäristöstä eristettyjen bakteriofagien joukossa on muun muassa tuberkuloosia, keuhkokuumetta, koleraa sekä virtsatieinfektioita aiheuttavien bakteerien tuhoamiseen kykeneviä lajeja.

Tutkimuksen sedimentti- ja vesinäytteet otettiin Uttar Pradeshin osavaltion alueella, Haridwarin ja Varanasin jokiosuuksilla, joiden mikrobiologisen/hygieenisen kunnon voi olettaa kyseenalaiseksi. Varanasi tunnetaan yhtenä hindujen seitsemästä pyhästä kaupungista, jossa poltetaan päivittäin jopa kymmeniä ruumiita Gangesin rannalla, ja toimenpiteen jälkeen niin tuhkat kuin palamattomat ruumiinosat lasketaan Gangesiin (The Times of India, 25.9.2016; http://timesofindia.indiatimes.com/india/polluted-ganga-still-has-healing-touch/articleshow/54503696.cms?from=mdr

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Aurinko tuhoaa vaaralliset mikrobit talousvesistä. Tiedebasaari 2.11.2011; https://tiedebasaari.com/2011/11/02

Itäisen Välimeren vesissä tavattavista bakteereista jopa valtaosa osoittautui antibiooteille vastustuskykyisiksi. Tiedebasaari 6.8.2016; https://tiedebasaari.com/2012/08/06

Mainokset