Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Ratifiointi ollut odottamattoman nopeaa

YK:n ilmastosopimus, Parisin sopimus (United Nations Framework Convention on Climate Change) saadaan voimaan jo alle vuodessa sopimuksen allekirjoituksesta. Kuva: Kai Aulio.

YK:n ilmastosopimus, Pariisin sopimus (United Nations Framework Convention on Climate Change) saadaan voimaan jo alle vuodessa sopimuksen allekirjoituksesta. Kuva: Kai Aulio.

Ihminen taitaa sittenkin olla älyllinen eläinlaji – monista toista todistavista näytöistä (sodat, rasismi, luonnonvarojen tuhlaus, saastuttaminen, eliölajien ajaminen sukupuuttoon jne.) huolimatta. Kaikkea elollista uhkaavan vaaran edessä – maapallon ilmaston nopean ja paljolti ihmisen toimista aiheuttavan lämpenemisen hillitsemiseen tähtäävä kansanvälinen sopimus saadaan voimaan 4.11.2016 eli paljon nopeammin kuin oli osattu odottaa. Sopimuksen voimantulo alle vuodessa allekirjoituksesta osoittaa nykytilanteen vakavuuden ymmärrystä. Edellinen yritys ilmastonmuutoksen maailmanlaajuiseen hillitsemiseen oli vain teollisuusmaita koskenut vuoden 1997 Kioton sopimus, jonka vahvistamiseen kului kahdeksan vuotta – eikä sopimus milloinkaan osoittautunut toiveiden mukaiseksi.

Pariisissa joulukuussa 2015 yhteensä 195 valtion allekirjoittaman sopimuksen (United Nations, Framework Convention on Climate Change) perusteella ilmastonmuutosta kiihdyttävä maapallon ilmakehän lämpeneminen pyritään rajoittamaan korkeintaan kahteen celsiusasteeseen, ja mieluummin korkeintaan 1.5 asteeseen. Voimaan tullakseen lähes kaikkien maiden allekirjoittama sopimus tulee vahvistaa eli ratifioida vähintään 55 valtiossa, joiden yhteiset, ihmisen toimista johtuvaa lämpenemistä aiheuttavat päästöt vastaavat vähintään 55 prosenttia kokonaiskuormituksesta. Molemmat ratifiointiehdot saatiin täytetyiksi 4.10.2016, kun kuusi Euroopan unionin valtiota vahvistivat ratifiointinsa. Suurimmat kuormittajat Kiina ja Yhdysvallat vahvistivat ratifiointinsa 3.9.2016, ja kolmas suurkuormittaja Intia vahvisti sitoutumisensa 2.10.2016.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon oli todistamassa, kun Ranska, Saksa, Itävalta, Slovakia, Malta ja Unkari ilmoittivat ilmastosopimuksen ratifioinnista. Yhteensä näiden maiden kuormitus vastaa noin neljää prosenttia kokonaiskuormituksesta. YK:n virallisen ilmoituksen mukaan lokakuun 5. päivänä 2016 yhteensä 73 valtiota oli ratifioinut Pariisin ilmastosopimuksen, ja näiden maiden yhteinen osuus ihmisen aiheuttamasta kokonaiskuormituksesta kattaa 56.9 prosenttia. Näin sekä valtioiden lukumäärää että kokonaiskuormitusta koskevat sopimuksen voimaantulon ehdot täyttyvät, ja Pariisissa allekirjoitetun asiakirjan mukaan valtiota sitova sopimus astuu voimaan 30 vuorokauden kuluttua ehtojen täyttymisestä. Näin ilmastosopimus astuu voimaan 4.11.2016 (United Nations, Framework Convention on Climate Change, 5.10.2016; http://unfccc.int/paris_agreement/items/9485.php

Mainokset