Avainsanat

, , , , , , , ,

Pekingin yliopiston opiskelijamäärät ovat kasvaneet jo niin suuriksi, että jatkossa opinahjon toimintoja on hajasijoitettava maakuntiin. Kuva: pkunews.edu.cn.

Pekingin yliopiston opiskelijamäärät ovat kasvaneet jo niin suuriksi, että jatkossa opinahjon toimintoja on hajasijoitettava maakuntiin. Kuva: pkunews.edu.cn.

Valtioiden pääkaupungit vetävät väestöä kaikkialla, ja asukkaiden myötä myös erilaisten palvelujen tarve kasva. Vetovoimaisimpiin keskuksiin keskittyy myös eri maiden korkein akateeminen opetus- ja tutkimustoiminta – ja tämä puolestaan voi johtaa alueelliseen eriarvoisuuteen ja suosituimpien keskittymien resurssipulaan. Monissa maissa – myös Suomessa – havaittu ongelma on realisoitunut myös Kiinassa, jossa turhankin nopeasti kasvaneen pääkaupunki Pekingin yliopistojen kasvu pysäytetään hallinnollisin toimin. Jatkossa Pekingin korkeakoulut eivät saa laajentua nykyisillä toimipaikoillaan, vaan laajennukset sekä täysin uudet yksiköt hajasijoitetaan muihin jättivaltion alueellisiin keskuksiin.

Hiljattain uudistetun kasvatusalan viisivuotissuunnitelman (2016–2020) mukaan Pekingin yliopistojen ja korkeakoulujen toimintoja siirretään pääasiassa kahdelle väestömäärältään maailmanluokan metropolialueelle, Tianjinin kaupunkiin sekä Hebein maakunnan keskuksiin. Nämä alueet sijaitsevat Pekingin tavoin Kiinan itärannikolla – ja itse asiassa varsin lähellä toisiaan ja lähellä myös pääkaupunkia (China.org.cn, 29.9.2016; http://www.china.org.cn/china/2016-09/29/content_39397985.htm

 

Mainokset