Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Jatkossa Malesian suistokrokotiilien on varauduttava tappavan voimakkaaseen viholliseen: aseistettuun metsästäjään. Kuva: wikimedia.org.

Jatkossa Malesian suistokrokotiilien on varauduttava tappavan voimakkaaseen viholliseen: aseistettuun metsästäjään. Kuva: wikimedia.org.

Kansainvälistä uhanalaisten eliölajien kauppaa säätelevän CITES-sopimuksen (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) järjestyksessään 17. seurantakokoukselle vetoomuksen luonnonvaraisten suistokrokotiilien tiukimman suojelun lieventämisestä tehnyt Malesia sai Etelä-Afrikan Johannesburgissa 2.10.2016 suotuisan vastaanoton, ja suurten matelijoiden metsästykselle ja kaupankäynnille luodaan lupasäännökset. Suistokrokotiili (Crocodylus porosus) on kansainvälisesti uhanalaiseksi luokiteltu suurikokoinen matelija, joka on ollut CITES-sopimuksen liitteen I (Annex I) listalla, mikä on merkinnyt kansainvälisen kaupan kieltoa. Johannesburgin kokouksessa suistokrokotiilin suojelustatus alennettiin liitteen II (Annex II) mukaiseksi, ja jatkossa Malesia saa oikeuden luonnosta pyydettyjen krokojen nahkojen ja lihan valvottuun pyyntiin ja myyntiin.

Suistokrokotiilin kanta on voimistunut etenkin Sarawakin osavaltiossa niin paljon, että maailman vahvimmaksi matelijaksi luonnehditun suistokrokotiilin ja ihmisten yleistyneet kohtaamiset ovat jo vaaraksi väestölle. Krokotiilien metsästyksestä ei ole vielä säädöksiä, joten pyynti voidaan aloittaa vasta kuukausien kuluttua metsästysoikeuksien ja -lupien sekä pyyntiaikojen ja vientisäännösten laatimisen ja vahvistamisen jälkeen. Krokotiilin nahoilla, ja lihalla ja krokotuotteilla on suurta kysyntää etenkin Kiinassa, Taiwanissa ja Thaimaassa (New Straits Times, 3.10.2016; http://www.nst.com.my/news/2016/10/177794/malaysia-can-now-trade-skin-meat-wild-crocodiles

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Malesia hakee krokotiilikaupan vapauttamista. Tiedebasaari 28.9.2016; https://tiedebasaari.com/2016/09/28

Mainokset