Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

1.3 miljardin jättivaltion osuus päästöistä noin 6.5 %

Nopeasti ja hallitsemattomasti lisääntynyt tieliikenne on Intian ilmansaaste- ja ilmansuojeluongelmien vaikeimmin ratkaistava urakka. Jättivaltion sitoutuminen Pariisin ilmastosopimukseen merkitsee, että autojen päästöjä on ratkaisevasti vähennettävä. Ruuhka-aika Delhissä. Kuva: media2.wnyc.org.

Nopeasti ja hallitsemattomasti lisääntynyt tieliikenne on Intian ilmansaaste- ja ilmansuojeluongelmien vaikeimmin ratkaistava urakka. Jättivaltion sitoutuminen Pariisin ilmastosopimukseen merkitsee, että autojen päästöjä on ratkaisevasti vähennettävä. Ruuhka-aika Delhissä. Kuva: media2.wnyc.org.

Maailman toiseksi väkirikkain valtio, noin 1.3 miljardin asukkaan Intia vahvisti maapallon ilmakehän lämpenemistä ja siitä johtuvaa ilmastomuutosta hillitsemään pyrkivän, Pariisissa joulukuussa 2015 kaikkiaan 195 valtion allekirjoittaman YK:n ilmastosopimuksen sunnuntaina 2.10.2016. Päivämäärä on tarkoin harkittu ja jo hyvissä ajoin pääministeri Narendra Modin ilmoituksella ennakkoon ilmoitettu. Lokakuun toinen päivä on Intian valtion itsenäisyystaistelun ja koko valtion identiteetin keskeisen vaikuttajan Mahatma Gandhin syntymäpäivä. Intian ratifiointi varmistui, kun maan presidentti Pranab Mukherjee ilmoitti allekirjoittavansa asiakirjan.

Intian ratifiointia on odotettu ja painostettu sen jälkeen, kun suurimmat kuormittajat Kiina ja Yhdysvallat ilmoittivat sopimuksen vahvistamisesta. Myös Euroopan unioni on valmis ratifiointiin jo ennen kaikkien jäsenvaltioiden erillisiä vahvistuksia. Pariisin sopimus astuu virallisesti voimaan, kun vähintään 55 valtioita, joiden yhteiset ilmastoa lämmittävät päästöt kattavat vähintään 55 prosenttia kokonaiskuormituksesta, ovat ratifioineet asiakirjan.

EU on kolmanneksi suurin ilmakehää lämmittävien päästöjen aiheuttaja noin 10 prosentin osuudellaan, ja Intia noin 6.5 prosentin osuudellaan on kuormittajalistan neljänneksi suurin osallinen. Näiden jättiläisten ratifioinnit nostavat vahvistaneiden maiden määrän ja kokonaiskuormitusosuuden riittäväksi, jotta Pariisin sopimus saadaan sitovasti voimaan. Syyskuun 2016 loppuun mennessä yli 60 valtiota oli ratifioinut sopimuksen, ja vahvistaneiden maiden kattavuus kokonaispäästöistä oli hieman alle 50 prosenttia (The Times of India, 2.10.2016; http://timesofindia.indiatimes.com/home/environment/global-warming/India-to-join-Paris-accord-today/articleshow/54635660.cms?from=mdr

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiina ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen. Tiedebasaari 3.9.2016; https://tiedebasaari.com/2016/09/03

Yhdysvallat seurasi Kiinaa ja ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen. Tiedebasaari 3.9.2016; https://tiedebasaari.com/2016/09/03

 

Mainokset