Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Suoraan lihasta tarttuva bakteeri ilmeisesti ulkomaisesta siipikarjasta

Kuluttajien on syytä tietää etenkin ulkomailta tuodun siipikarjan mahdollisista bakteereista. Taustakuva: iclipart.com.

Kuluttajien on syytä tietää etenkin ulkomailta tuodun siipikarjan mahdollisista bakteereista. Taustakuva: iclipart.com.

Jo pitkään niin kutsuttuna sairaalabakteerina tunnettu  ja pelätty – useimmille antibioottilääkkeille vastustuskykyinen Staphylococcus aureus -bakteeri muuntuu ja leviää nopeammin kuin mikään ihmisen vastatoimi pystyy reagoimaan. Tehokkaimpiin antibiootteihin lukeutuvalle metisilliinille – ja lähes kaikille muille käytössä oleville lääkkeille – vastustuskykyinen MRSA (methicillin-resistant-Staphylococcus-aureus) -bakteeri on ollut jo pitkään terveydenhuollon ongelma Tanskassa, jossa kansainvälisille markkinoille suurissa teollisen mittakaavan sikaloissa lihaa tuottavissa yksiköissä MRSA on tarttunut suureen osaan karjatiloilla työstelevistä ihmisistä. Tähän bakteerivaaraan tanskalaiset osaavat varautua, mutta uusin havainto aikaisemmin tuntemattomasta MRSA-bakteerin muodosta kymmenellä kaupunkilaisella, joilla ei ole ollut mitään kontakteja karjaa tai karjatiloilla työskenteleviin, on huolestuttava. Tanskalaisessa karjassa tätä muotoa ei ole, joten bakteeritartunnan lähteeksi on mitä suurimmalla todennäköisyydellä osoitettu ulkomailta tuodut elintarvikkeet, ilmeisesti siipikarjan liha.

Kööpenhaminassa toimivan Statens Serum Institut -tutkimuslaitoksen Mikrobiologian ja infektiovalvonnan yksikön tutkijan Jesper Larsenin johdolla Clinical Infectious Diseases -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 20.9.2016 julkaistussa tutkimuksessa esitellään MRSA-bakteerin ennen tuntematon, muuntumis- ja sopeutumiskykyinen muoto, joka voi tarttua ihmisiin. Kymmeneltä ihmiseltä löydetty bakteerimuoto oli kaikilla henkilöillä identtinen, mikä kertonee yhteisestä, ulkomailta tulleesta tartuntalähteestä. Tätä MRSA-muotoa ei ole – tai ei ole ainakaan milloinkaan havaittu – tanskalaisessa karjassa.

MRSA:n jäljityksessä tutkijat päätyivät oletukseen, että aikaisemmin tuntematon ”superbakteerin” moto on tullut ulkomailta, ja tartunnan aiheuttajaksi oletetaan bakteeria kantaneen lihan syöminen tai käsittely. MRSA on varsin yleinen monien maiden karjatuloilla, mutta kuluttajatuotteiden kautta tapahtuvista tartunnoista on hyvin vähän tietoja. Kuluttajatuotteisiin MRSA on voinut joutua ulkomaisella karjatilalla, jolla siipikarjaa on ruokittu kasvun tehostamiseksi antibiootteja sisältävillä rehulla. tällainen käytäntö on meillä – (ja EU:ssa) kiellettyä, mutta sääntöjä rikotaan, ja etenkin unionin ulkopuolella, usein hygieniatasoltaan puutteellisilla tiloilla antibiootteja käytetään yleisetsi terveillekin linnuille.

Jo aikaisemmin hyvin monimuotoiseksi ja muuntelevaksi tiedetyn MRSA:n uudenlaisen kannan löytyminen korostaa paitsi antibioottien käytön huolellisuuden ja turhan käytön välttämisen tärkeyttä myös kuluttajien tietoisuuden lisäämistä mahdollisista tautiriskeistä lihaa ja muita elintarvikkeita käsiteltäessä, 25 maan tutkijoista koostuva asiantuntijaryhmä korostaa julkaisussaan (Clinical Infectious Diseases, 20.9.2016; http://cid.oxfordjournals.org/content/early/2016/09/01/cid.ciw532.abstract

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Vaarallinen MRSA-”sairaalabakteeri” kehittyi karjassa, joka sai tuolloin vielä antibiooteilla hoidettavissa olevan bakteerimuodon ihmiseltä; Tiedebasaari 23.2.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/02/23

Uudenlainen, sekä ihmisillä että karjalla tavattava MRSA-bakteerimuoto kehittyi tuotantoeläimissä. Tiedebasaari 30.3.2013; https://tiedebasaari.com/2013/03/30

Antibiooteille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri voi levitä suurten karjatilojen läheisyydessä asuviin ihmisiin ilman suoria eläinkontakteja. Tiedebasaari 21.2.2013; https://tiedebasaari.com/2013/02/21

Mainokset