Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Suistokrokotiili on maailman painavin ja vahvin matelija. Kuva: www.livesafari.files.wordpress.com.

Suistokrokotiili on maailman painavin ja vahvin matelija. Kuva: livesafari.files.wordpress.com.

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Malesian valtio ehdottaa kansainväliselle, uhanalaisten eliölajien kauppaa koskevan sopimuksen seurantakokoukselle, että luonnosta kiinni otettujen krokotiilien kauppa vapautettaisiin vientikielloista. Maan luonnonvara- ja ympäristöministeri esitti Etelä-Afrikan Johannesburgiin kokoontuneelle CITES-sopimuksen (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) seurantakokoukselle, että Malesiassa yleistyneiden ja valvotuissa tarhaoloissa kasvatettava suistokrokotiili (engl. saltwater crocodile; Crocodylus porosus) poistettaisiin uhanalaisten eliölajien kansainvälistä kauppaa säätelevän sopimuksen tiukimmin rajatusta ja vientikieltoa merkitsevästä luettelosta. Ministeri Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafarin mukaan Malesiasta viedään ulkomaille CITES-sopimuksen mukaisesti valvotuilta tarhoilta krokotiileja, mutta tätä nykyä ennen uhanalaisen lajin kannat ovat voimistuneet jopa haitallisen suuriksi.

Erityisen paljon suistokrokotiileja on Sarawakin osavaltiossa, jossa pääosa väestöstä elää ja työskentele jokien ja muiden vesistöjen rantojen tuntumassa. Krokotiilikannan kasvun seurauksena on väistämättä yhteentörmäyksiä matelijapetojen ja ihmisten välillä, ja krokotiilien hyökkäykset väestöä vastaan ovat lisääntyneet. Suistokrokotiili on vahva ja erittäin suurikokoinen – kirjallisuuden mukaan laji on suurikokoisin (painavin) nykyisin maapalolla elävistä matelijoista.

Ministerin mukaan Malesia on panostanut luonnonsuojeluun, ja viimeisten 30 vuoden kuluessa suistokrokotiilin kannat ovat vahvistuneet niin paljon, että valvottu pyynti ja myynti olisivat kestävän luonnonvaratalouden mukaisia.

Perusteluna ja todisteena Malesian halusta ja kyvystä luonnonvarojen suojeluun ministeri muistutti valtion tuhonnen huhtikuussa 2016 haltuunsa takavarikoidut norsunluuerät. CITES-sopimuksen on liittynyt 141 valtiota, ja asiakirja onkin yksi vahvimmista luontoa ja luonnonvarojen käyttöä säätelevistä sopimuksista.

Järjestyksessään 17. CITES-seurantakokous järjestetään Johannesburgissa 24.9. – 5.10.2016 välisenä aikana (New Straits Times, 25.9.2016; http://www.nst.com.my/news/2016/09/175831/malaysia-submits-proposal-allow-international-trade-crocodiles

 

Mainokset